2017-10-19 107 views
身為九龍人,好少過港島,咁啱喺筲箕灣睇完戲,周圍行下經過一間裝潢非常新淨嘅粥店, 就同友人一行四人入去試試。 因為已經係宵夜時間,所以打算食得清清地,但打開餐牌先發現一間看似普通嘅粥店原來內有乾坤。先講講招牌雞粥:罕有地覺得雞粥比海鮮粥更加鮮味,特別係有貴妃雞嘅雞油滲透入粥底。另外再值得一提嘅就係琳瑯滿目嘅小食,有泰式 、西式亦都有港式…當然我特別推介嘅係港式嘅小食, 特別係酥炸魷魚鬚。 如果只係食粥嘅,飲品就不是必須的。但如果好像我們一樣叫了那麼多小食的話,我建議閣下點一杯五花茶 (抱歉因為太口渴,所以並沒有拍下五花茶的相片) 那個茶比我想像中要濃味,不像那些“溝水“的。而你可以在圖中看到的是泰式龍眼冰,本人覺得有少許失望,而且那個“綠色的飲料“比較配合現時萬聖節的氣氛, 但味道就一般。總括而言, 作為一間街坊的粥店 ,他的性價比非常高,而且入面有一位像PR的姐姐,她會十分詳細地介紹他們的拿手小菜,但你又不覺得她太over。讚!
2017-10-18
$60 (Last Night Supper)