2021-10-13
今日放咗工,約咗住銅鑼灣既街坊入大坑食下飯聚下舊~ 本來想試下肉餅但朋友話呢間肉骨皇啲野食都唔錯 咁就咁係聽佢講試下呢間街坊餐廳啦朋友係雀仔胃,而且我又唔係好餓,所以我地唔係叫咗好多嘢洋蔥酥餅:喺酥脆嘅酥餅入面有滿滿嘅洋蔥,為酥餅增添上不同嘅口感外,仲增添多份惹味,蘸埋附上嘅咖喱汁就更滋味~~古法肉骨茶:呢度嘅肉骨茶係招牌菜,點都要試吓啦。上檯都聞到濃厚嘅肉骨茶嘅藥材味,佢哋嘅湯用料十足~除咗有藥材味外,仲有排骨煨煮嘅肉香骨香嘅味道,佢哋每煲湯嘅排骨份量好夠,亦煮得好入味,夠哂稔,蘸埋佢哋嘅秘製黑醬油,更加能突出排骨嘅肉味同骨香。而湯入面嘅其他配料好似有金菇,枝竹,豆卜等等都索哂香濃嘅湯汁精華,舊舊都好好味。佢地好得意,個煲仲配左幾粒油炸鬼,老闆娘話點下個肉骨茶黎食,哈幾盞鬼但肉骨茶無碗飯黎配我又過得講唔過去,所以我地都叫左碗油飯,用嚟配濃郁嘅肉骨茶就最啱~~~ 仲一人一杯咸檸七,慢慢食下野飲下野就過左個開心夜晚~
朋友係雀仔胃,而且我又唔係好餓,所以我地唔係叫咗好多嘢
仲一人一杯咸檸七,慢慢食下野飲下野就過左個開心夜晚~