2018-03-21
今日屋企冇煮飯,又唔想去太遠搵食,於是決定落樓下兜個圈,睇下有冇野啱食,行到去元州商場嗰邊,我哋唔算太肚餓,想食得簡單啲,咁啱見到呢間越南餐廳,有生熟牛肉河,決定入去試一試,畢竟喺度住左咁多年,都冇係呢間餐廳食過飯話就話唔係好肚餓,但一入到去認真睇下個Menu,好似好多野都想食喎,叫下叫下,最尾都係叫咗一大堆,真係食到捧住個肚走老細重點推介我哋食呢個小食拼盤餐,係期間限定嚟㗎 除咗個拼盤之外,$68係包埋sake嘅,仲有兩款揀一款,老闆話”紀土”曾經拎過獎,好喇,就要呢款試下我聽日要返工,唔敢飲太多,不過輕輕呷一細杯,估唔到係越南餐廳,以呢個價錢,可以飲到性價比咁高嘅sake,真係好唔錯連埋個小食拼盤,真係必叫架,我鍾意食拼盤,就係因為佢每款份量少,但款式夠多,可以咩都試吓,我最欣賞係佢個蔗蝦同春卷,蔗蝦入面條甘蔗好甜好多汁,而春卷,係網面嗰隻,脆口又熱辣辣,好味我哋另外亦叫咗牛肉同雞肉串燒,沙嗲汁惹味唔再講,欣賞牛肉夠林,仲有少少黑椒味,唔錯到主食啦,因為我哋都算叫得多小食,所以我哋都係叫咗一碗火車頭湯河share ,估唔到佢都幾大碗,差啲食唔晒添,火車頭個名咁得意,其實即係咩都有啲
老細重點推介我哋食呢個小食拼盤餐,係期間限定嚟㗎
越式拼盤
牛、雞串燒
到主食啦,因為我哋都算叫得多小食,所以我哋都係叫咗一碗火車頭湯河share ,估唔到佢都幾大碗,差啲食唔晒添,火車頭個名咁得意,其實即係咩都有啲,生熟牛肉片,牛丸,牛柏葉,牛筋,湯底做得好出色,係牛肉清湯,食完唔頸渴,應該冇乜味精,有誠意喎
越式火車頭湯河
叫咗湯河嘅話,可以用半價加配特飲或糖水,我就揀咗要凍嘅粟米椰汁西米露,如果同長輩食,佢哋通常會prefer我哋叫熱,因為佢哋會覺得凍嘅通常會雪左好耐,相對冇咁新鮮,但服務員姐姐走來同我講,話因為佢哋今日新鮮煲好,所以可能雪得唔夠凍,希望我地唔好介意,我心諗仲正啦,肯定新鮮,同埋我都唔想食太凍,始終今日都係得14度咋🙈
凍粟米椰汁西米露 (跟餐半價)
喺屋企附近有間越南餐廳,都幾好呀,可惜嘅係,喺度住咗20年,衣家先發掘到金滿都