2015-08-29
周記油渣面? 我細細個就聽過呢個名嫁喇!肥豬肉係一個比較平價的食品(幾乎唔值錢), 以前D人窮, 肥豬肉平, 有D店就用油渣做材料, 伴以上海面, 就係油渣面喇! 油渣面順理成章地成為上一個年代深水埗最受平民百姓歡迎的其中一款食品.細細個係深水埗街邊食到大, 周記雖然搬咗入舖, 而價錢都由十幾蚊到而家$30, , 但味道衣然, 仍然日日爆場! 食油渣面, 枱面的菜甫/蒽可以任加, 有辣有唔辣. 而且叫油渣面時, 可以隨自己喜好叫"肥渣", "瘦渣", "多渣"都得, 不另收費. 豬油渣炸完之後唔會有肥膩感覺, 食落爽口又有肥豬肉的香味, 湯底清清地, 反而更可突出豬油渣的香味!香港要搵油渣面真係黎黎去去得個幾間, 但食過其它兩間, 周記仍然係我的必然之選!