2019-02-17 732 views
香港嘅越南餐廳都試過唔少,越南當地嘅湯粉麵亦都試過,今次幫襯西環嘅街坊越南菜館, 發現一款喺其他越南餐廳比較少有嘅湯檬, 叫蟹膏湯檬曉 由於我真係好鍾意食湯麵,又鍾意食海鮮, 睇到個名已經好想食 再上網研究一下, 發現呢款湯檬原來喺越南好出名, 特別在於湯底係用豬骨,蕃茄和蟹膏淆製而成, 再配上蟹肉和蟹膏做成嘅配料。 平時去開越南餐廳都指定一定會叫PHO生牛河, 今次一於轉下口味蟹膏湯檬曉到咗之後, 我一望就已經肯定我會愛上呢款湯麵 目測有好多配料, 再加上大量我鍾意食嘅生菜絲和蔥, 第一啖飲湯, 正到呢~ 食得出係真材實料,再加上有蕃茄,酸酸味味非常開胃, 重點有好多肉丸, 食落好似豬肉丸, 但係我唔肯定係咪就係用蟹肉和蟹膏造成嘅, 不過非常非常之好味, 肉丸球唔會整得好硬, 食落有咬口再講番間餐廳本身, 好靚嘅裝修就冇啦,但係睇得出係越南家庭式經營, 價錢合理,做街坊生意 今次有好味嘅新發現, 等我下次去越南,試下當地嘅蟹膏湯檬,再比較一下先
由於我真係好鍾意食湯麵,又鍾意食海鮮, 睇到個名已經好想食

蟹膏湯檬曉到咗之後, 我一望就已經肯定我會愛上呢款湯麵

• 蟹膏湯檬曉