2017-01-02 1067 views
我今晚一個人吃晚飯,由譚公道行到北帝街,都唔知想食乜?諗起又食大家樂焗豬扒飯,點知焗爐壞咗,冇得食😱,咁近近地去阿妹小廚食飯啦!原來已經好多年無去堂食,平時都係老婆買飯盒俾我食。由於香港政府減少活雞進口,這裡已經沒有新鮮雞賣,我真的很懷念當年吃新鮮雞的味道,因為這裡用滾水浸熟隻雞,再等隻雞凍少少就在雞皮抹鹽,再掛在架上。雖然價錢貴少少,不過味道就差好遠。今晚叫了一碟雞飯,可能廚房阿姐認得我,俾咗只雞脾我,雖然味道不及鮮雞,而係份人情味已經值得加分。所謂雞脾打人牙骹軟嗎!😜例湯冇味精,𦍑蔥好味👍另外這裡的炸肉,肉很脆。咸蛋肉餅飯,蒸鯇魚腩,都好味道👌這裡的價錢不算太貴,可以一試

原來已經好多年無去堂食,平時都係老婆買飯盒俾我食。

例湯冇味精,𦍑蔥好味👍
另外這裡的炸肉,肉很脆。
咸蛋肉餅飯,蒸鯇魚腩,都好味道👌
這裡的價錢不算太貴,可以一試
2017-01-02
  • 炸肉