2021-04-13 619 views
雜燴炒河並唔係每間茶餐廳都有,每間茶餐廳嘅集會雜燴都各有不同,今次介紹嘅係位於香港仔呢間地道茶餐廳,同和粥麵鋪嘅雜燴炒河令我充滿驚喜。地方環境舒適,座位與座位之間有一定距離,出面粥麵企檔,入面水吧廚房,夥計熱情有禮貌,唔怪得夜晚時間好多街坊都會嚟打躉食飯,每次黎親都見到有人叫雜燴炒河,今次我就好奇試吓睇吓係咩來歷。一上枱,已經聞到河粉炒底嘅鑊氣,一夾落去河粉條條夠粗,碟底少油而夠晒鑊氣已經考功夫。再嚟嘅就係主角,呢度嘅雜燴就係粥麵檔嘅豬什,豬潤、豬肚、肉片同豬腰,食落去好爽,明顯啤足水,無苦味,豬潤厚切嫩滑,豬肚肉片爽口,配合河粉爆炒,真係有啲驚喜。中式粥麵鋪茶餐廳其實已經買少見少,嗰種格局同人情味,的確值得保留,雖然每間中式茶餐廳嘅雜燴炒河各有唔同,喜歡食豬雜嘅朋友,可以來試一試佢嘅雜燴炒河,值得推薦。

$50 (Dinner)
  • 雜燴炒河