呢日去左牛頭角幫個小朋友補習,補完六點幾就收到女皇wts app話大帝唔返黎食,咁我就叫佢黎搵呢頭搵我,索性抖下唔好煮,出去食埋飯先返歸我地係附近行左陣,見到呢間越南菜應該係新開無耐,價錢睇落都唔係貴啵,所以就決定呢晚喺度開餐先去得越南菜館,加上呢度既店名以“米紙”命名,女皇話點都一份米紙卷當頭盤小食,要試一試咁話除此之後,我同女皇仲一人點左一份晚餐(包熱飲),準備share黎食米紙卷方面,我地嗌在呢款“芒果煙三文魚米紙卷”HKd$68+10%一客四件,size比平日喺其他店舖食到既大,入面有不少紛絲同蔬菜絲,食落都幾清新其中一款晚餐主菜我就揀左“法式紅酒炆牛尾煲(配蒜蓉多士)”HKd$78+10%牛尾炆得入味,當中加入洋蔥、西芹同甘荀一齊炆,所以食落帶微甜好易入口,牛尾既份量仲唔少,有成5-6舊架而烘得香脆既蒜蓉多士就沾牛尾汁/女皇所嗌既咖喱汁都同樣一絕另一個主菜就係女皇揀既“越式咖喱牛腩煲(配白飯)”HKd$72+10%帶有微辣而香濃既咖喱,除左有6-7件炆得軟腍既牛筋同牛腩之外,當中仲有唔少又粉又入味既薯仔呢個咖喱辣辣地咁,真係愈食愈野味,淨係個汁都經已令我可以食多碗飯都仲得食住

而烘得香脆既蒜蓉多士就沾牛尾汁/女皇所嗌既咖喱汁都同樣一絕

食住熱辣辣又濃味既菜式,我同女皇都決定每人加多3蚊嗌返杯“凍檸茶”爽一爽先

飲完即刻有種消膩解辣既感覺

雖然呢度唔算係好正宗既越式風味,但價錢平民貼地,地方位置都幾闊落,坐得舒服自在,食物味道亦都唔算差,尤其係個越式咖喱都真係幾有驚喜
$120 (Dinner)