2016-06-25
九龍城多泰國菜,就連街市都有得食泰國菜。雖然係中午時間,但都有唔少人坐喺度食,仲有唔少外國人添。落單時見到姐姐寫泰文,同其他姐姐對話都係用泰文,好似去左小泰國咁。菠蘿海鮮炒飯$65可能係因為外賣盒焗住,所以啲飯淋左少少,濕咗少少。雖然話係菠蘿海鮮炒飯,但其實菠蘿同海鮮嘅份量都好少,好彩佢比左少少腰果同肉鬆,令到個飯豐富啲。最得意嘅係竟然食到少少牛油味,同平時茶餐廳炒到粒粒分明嘅炒飯好唔同。泰式炒金邊粉$50呢個同其他泰式餐廳食到嘅差唔多,小小甜,唔太辣,仲加左少少菜脯、大蝦同魚乾仔。我自己就最鍾意呢個菜。串燒沙嗲六串 $60一份沙嗲串燒有六串,可以簡雞、豬、牛,有選擇困難症嘅朋友就可以學我每樣兩串。沙嗲串混有花生碎,不過都係唔夠同區嘅#蘭英 沙嗲醬香。豬同牛串燒都合格,但係雞唔知點解就好嚡。整體來講呢餐都滿意,同其他泰國菜比,價錢都合理。等外賣嘅時候見到每一枱都有叫蝦餅,下次堂食一定要試。九龍城街市 泰苑小食菠蘿海鮮炒飯$65泰式炒金邊粉$50串燒沙嗲六串$60味道:★★★吸引度:★★★性價比:★★★(五分滿分)
菠蘿海鮮炒飯$65
泰式炒金邊粉$50