2018-11-12 254 views
之前聽朋友講話旺角開左間新店叫平民扒房@友蠔食,想一齊去食,今日終於去左食了\(^o^)/,佢係一間主力食扒同生蠔既餐廳 餐廳撲素簡潔,都幾整齊入面仲有個繩網位夾住d食物相,都幾特別當日我地叫左2個精選一人餐同半打生蠔,套餐包括- 鮮海膽撈冷烏冬 或 甜酸胡麻醬冷蕃茄- 精選生蠔2隻 或 白汁磨菇芝士焗蠔2隻- 餐湯1碗主餐配菜可選擇田園沙律,炸薯條,蒜香意粉,白飯或雜菌(冬菇/雞脾菇/白菌)甜酸胡麻醬冷蕃茄呢個係冷盤,蕃茄冰凍又鮮甜,再加上我最愛既芝麻醬,撈埋一齊食,正呀底下仲有d青瓜絲~個蕃茄好juice呀鮮海膽撈冷烏冬海膽清甜又唔苦,烏冬都好煙韌,口感十足面頭仲有幾粒飛魚子同紫菜絲底下就係青瓜絲白汁蘑菇芝士焗蠔好香芝士白汁味,好好食磨菇忌廉湯這個味道香濃,飲到好香磨菇味啖啖磨菇蓉,主食出場松露白汁@美女豬扒配菜蒜茸意粉個菜名好好笑,叫美女豬扒,佢有個叫俊男牛扒😂d豬扒都幾入味,肉質都唔會太乾蒜茸意粉撈埋黑松露白汁食,超好吃喔佢個黑松露白汁好香松露味,我好快就點完,服務員都好細心,見到我就快用完d醬汁,就比個新既松露汁比我,未在客人發聲前留意到客人既需要,夠細心,讚呀日式燒汁
\(^o^)/,佢係一間主力食扒同生蠔既餐廳

餐廳撲素簡潔,都幾整齊
入面仲有個繩網位夾住d食物相,都幾特別

當日我地叫左2個精選一人餐同半打生蠔,

套餐包括

- 鮮海膽撈冷烏冬 或 甜酸胡麻醬冷蕃茄
- 精選生蠔2隻 或 白汁磨菇芝士焗蠔2隻
- 餐湯1碗

甜酸胡麻醬冷蕃茄

底下仲有d青瓜絲~

個蕃茄好juice呀

鮮海膽撈冷烏冬

海膽清甜又唔苦

烏冬都好煙韌,口感十足

面頭仲有幾粒飛魚子同紫菜絲
底下就係青瓜絲
鮮海膽撈冷烏冬

白汁蘑菇芝士焗蠔

好香芝士白汁味,好好食

白汁磨菇芝士焗蠔

磨菇忌廉湯

這個味道香濃,飲到好香磨菇味

啖啖磨菇蓉

主食出場

松露白汁@美女豬扒
配菜蒜茸意粉

個菜名好好笑,叫美女豬扒,
佢有個叫俊男牛扒😂

d豬扒都幾入味,肉質都唔會太乾

蒜茸意粉撈埋黑松露白汁食,超好吃喔

日式燒汁@炸子Half雞
配菜炸薯條

炸子Half雞,
好香燒汁味,
雞肉肉質都好滑好嫩

薯條都正正常常~

松露白汁@美女豬扒 $168 日式燒汁@炸子Half雞 $188

Fine De Claire (法國France) 生蠔半打

這個正呀,生蠔冰涼又鮮甜,食半打都唔夠喉呀,下次叫一打就差唔多

Fine De Claire 生蠔半打 (法國France)

石榴乳酸特飲

味道不會太甜,飲到少少石榴味同香濃乳酸味,同埋有少少氣,似係soda,好飲

菠蘿特飲

菠蘿特飲味道比石榴乳酸甜dd,都係有少少氣咁樣,味道也不錯

石榴乳酸特飲(左) 菠蘿特飲(右)

佢另外有d lunch set, 如係附近番工,lunch去食都係一個唔錯既選擇~
白汁磨菇芝士焗蠔
磨菇忌廉湯
石榴乳酸特飲(左) 菠蘿特飲(右)
  • FineDeClaire生蠔半打(法國France)
  • 松露白汁@美女豬扒$168日式燒汁@炸子Half雞$188
  • 石榴乳酸特飲(左)菠蘿特飲(右)
  • 松露白汁
  • FineDeClaire生蠔半打(法國France)