2020-02-24
Belon #中環 ❗️米芝蓮一星法國菜❗️為期兩星期嘅Black series圓滿結束,好開心可以把握到最後機會試到belon🤩🤩🤩Black series期間,可以平價嘗試到black sheep restaurants嘅餐廳,呢間已經係我今年第五間,全部都非常高質。作為米芝蓮一星嘅Belon,亞洲第15,全世界第96嘅餐廳,當然價格唔平,但的確每一道菜嘅配搭都非常創新,為味蕾帶來衝擊‼️主打食法國fusion菜,環境舒適,高級得來唔會覺得周身唔舒服,服務一流。$688/1一到埗,侍應攞出佢哋嘅menu作簡單介紹,之後就一道一道咁送上,速度快,服務態度都好好💕。首先送上嘅係1️⃣熱辣辣嘅(Extra) cream cheese puff忌廉芝士泡芙🧀完全冇諗過個泡芙係熱,入口芝士爆曬出嚟,好rich又creamy!之後再配上佢哋嘅2️⃣House made naturally leavened bread with salted Brittany butter 自家製天然酵母麵包配布列塔尼牛油🍞🧈同Saucisson de biogorre比弋爾風乾豬肉腸🐷,香脆富有口感嘅sourdough配鹹
❗️米芝蓮一星法國菜❗️
$688/1
首先送上嘅係1️⃣熱辣辣嘅(Extra) cream cheese puff忌廉芝士泡芙🧀完全冇諗過個泡芙係熱,入口芝士爆曬出嚟,好rich又creamy!之後再配上佢哋嘅2️⃣House made naturally leavened bread with salted Brittany butter 自家製天然酵母麵包配布列塔尼牛油🍞🧈同Saucisson de biogorre比弋爾風乾豬肉腸🐷,香脆富有口感嘅sourdough配鹹香味重嘅豬肉腸,係一個好嘅開始🤤。
其後就係頭盤。3️⃣Sweet shrimp with chinese celery 甜蝦配唐芹🍤完全係對味蕾嘅衝擊,唔鍾意食唐芹嘅我覺得可以❤️將唐芹打食啫喱狀放喺底,然後再配上非常細滑嘅燉蛋白,加埋鮮甜嘅蝦仁,散發着鮮味,成個味道非常創新✨。
4️⃣Hamachi salad Nicosie 油甘魚尼斯沙律相對上普通啲,就係油甘魚刺身配上沙律菜,不過油甘魚都幾新鮮而且充滿油脂😛。
5️⃣Hokkaido scallop with shio kombu and pomelo 北海道帶子配柚子昆布,又係另一道衝擊味蕾嘅菜式😱單睇個名,覺得啲食材好簡單,點知係用上意大利雲吞皮包住半生熟嘅帶子,再配上柚子昆布醬。醬汁應該用上忌廉等材料,令到成個醬汁帶有奶香,酸酸甜甜得來亦非常creamy,超鍾意嗰醬汁🤩!
終於嚟到主菜!6️⃣Half/ whole roasted chicken with petits poise a la francaise 烤半隻/原隻走地雞配法式青豆🐔。作為招牌菜,雞肉果然非常嫩滑,廚師刻意係煮食嘅過程之中唔烤到全熟,再用餘溫慢慢焗熟,再喺雞下釀菠菜茸,豐富成個味道✨。可惜並非每一件雞都有菠菜茸,而且個菠菜茸較為實,容易同雞肉、雞皮分離😶。味道方面同港式豉油雞有啲類似,未算突出🙈。相反,個side dish薯蓉就非常好味,用上大量但唔膩嘅牛油忌廉,再配上香蔥、煙肉、青豆,成個薯蓉十分creamy,奶味十足🤤🤤🤤!
7️⃣Millefeuille 拿破崙蛋糕,係我食過最好食嘅拿破崙🥰超級鬆化嘅酥皮,配上含有雲呢拿籽嘅吉士醬,酥皮同吉士醬嘅比例剛剛好,絕對唔會覺得甜膩,再配上酸酸嘅果醬,絕對係味覺嘅最高享受🥳🥳🥳!
最後仲送上8️⃣檸檬味嘅Madeleine馬德蓮,新鮮烤焗,外層微脆,倘算鬆軟。
好欣賞佢哋對於食物嘅運用,大部份嘅菜式都衝擊左我嘅味蕾,係從未食過嘅味道🤯!特別係個拿破崙真係回味無窮!不過所有菜式都偏鹹,而且法國菜份量唔多,值唔值$700就見仁見智🙈