2022-06-28 903 views
呢間阿一豬扒酸辣米線連鎖店終於進駐入新界了,仲要係粉嶺聯和墟,對我嚟講非常方便就腳,因為之前店子只局限於港島區,而家終於有得食喇酸辣豬扒米線一黎到就梗係要叫吓佢嘅招牌豬扒,配上酸辣米線,一上枱真係俾佢嚇親,大大碗米線,豬扒雖然浸在米線上面,但完全沒有違和感,而且咬落去肉汁鬆化,相當入味酸辣羊肉米線羊肉片好食,唔靭而且我鍾意佢嘅羊臊肉佢哋嘅酸辣米線湯底不屬於濃味嗰種,米線比較粗身,都算爽滑彈牙,好怕食到啲米線煮到過哂火。酸辣腩仔米線相比之下佢嘅腩肉就失色左啲,係譚仔嗰款嘅白灼腩肉鮮蠔仔魚鬆泡飯蠔仔幾鮮加埋魚鬆配上魚湯跟飯,好滿足呀⋯⋯還點了小食麻辣雞絲海蜇酥炸韭菜餃呢個炸物有驚喜,好食整體黎講食物水準唔錯,尤其是豬扒值得再幫襯。

酸辣羊肉米線
羊肉片好食,唔靭而且我鍾意佢嘅羊臊肉

酸辣腩仔米線
相比之下佢嘅腩肉就失色左啲,係譚仔嗰款嘅白灼腩肉

酸辣腩仔肉米線

蠔仔幾鮮加埋魚鬆配上魚湯跟飯
,好滿足呀⋯⋯

還點了小食
麻辣雞絲海蜇
麻辣雞絲海蜇

酥炸韭菜餃
呢個炸物有驚喜,好食

酥炸韭菜餃

整體黎講食物水準唔錯,尤其是豬扒值得再幫襯。

• 豬扒
  • 蠔仔魚湯泡飯