2008-10-28 6 views
26/10/2008 約7:30pm親戚有囍,補番家族一餐,15人有房不過冇電視,主人家都有微言送左4渣熱雪梨雪耳水我地,很適合這天氣喝,主人家條氣都順番d食左好多野,我估計係套餐黎-前菜八小碟,有沙津(唔知點解冇人食)、海踅(有爽口)、茄子(連我平時唔食既都一夾再夾)、醉雞(比較淡味)、燻魚(ok唔太多骨)、唔知咩瓜菜粒(都係爽口),另外兩樣唔記得左,總括前菜係令人好開胃,good-龍蝦炒年糕,龍蝦多又保持到其鮮味,最歡喜是配年糕整,滑滑的比得上上海炒年糕,呢個配搭很好-椒鹽小黃魚,淨係上桌十六條魚直身放已經夠壯觀,侍者講話小黃魚,大家既第一反應係'一點也不少',每條都比一般成年人手掌長度長,食落外脆肉嫩,讚-外婆紅燒肉,用貝殼狀的包夾著魯肉及黑色的菌類吃,幾特別的吃法,ok啦-灌湯生煎包,面軟熟,面既底脆口,咬一口清楚見到裡面的肉汁,真有點像吃小籠包-鮑魚菇小棠菜,比較普通一般-川椒雞粒,以為很辣的一味,原來又不是,普通吃得了薯片的辣度,真的是考大廚的功力才做到-蟹粉蛋白,真材實料絕不欺場,又帶出蛋白的滑,好-花膠雞湯羹,唔錯,起碼用料不差,清甜-生果盤,有橙、蜜瓜、西瓜-五福臨門
26/10/2008 約7:30pm
食左好多野,我估計係套餐黎
-鮑魚菇小棠菜,比較普通一般
-蟹粉蛋白,真材實料絕不欺場,又帶出蛋白的滑,好
-花膠雞湯羹,唔錯,起碼用料不差,清甜
-生果盤,有橙、蜜瓜、西瓜
-五福臨門(甜品盤),包括花生酥、合桃酥、煎堆仔、桂花糕、豆沙糕(南瓜狀)
試了幾款,喜甜的我覺得很淡口
整體真的是頗好,侍者服務又不是其他食評的差,雖不知這餐價錢,但也很滿意既一餐,最後祝一對新人白頭到老...
  • 龍蝦炒年糕
  • 椒鹽小黃魚