2018-06-19
今日難得同媽咪,我1家5口,加埋我妹全部人去到德福行街,行到咁上下喺度諗因為係假日,怕會好多人等位不如早啲食飯,咁又咁岩諗起早排我喺葵芳新都會嘅simply life 食咗幾件好好味嘅蛋糕,想喺度試吓再食多次,所以就黎左呢度食晚飯。點知入到去其實啲侍應嘅招呼都麻麻哋,好似唔係好想做生意咁,一眼望落去冇放蛋糕嘅雪櫃,得返一堆堆嘅麵包,原來呢度係冇蛋糕食只係有麵包買。有少少失望,不過唔緊要啦入邊嗰個裝修好靚,氣氛一流。有一種fine dinning 感覺.一坐低等左大約幾分鐘侍應先至將餐牌拎上嚟,我哋等咗好耐都唔見到有侍應針水但係枱面呢就每人都會有一隻水杯,我哋呢就諗住睇吓係咪遲啲先會有人針所以我哋決定叫咗嘢食先。點知落完單之後侍應將所有杯收起。每一個主菜加$18就可以得到餐湯或沙律加飲品。呢一個係是日沙律,沙律嘅醬汁係油醋汁,但係偏酸,食到個個都me埋眼。佢有少少沙律菜,加上面嘅橙肉同埋一塊青瓜就冇其他啦。是日餐湯係要我地問侍應係呢佢先至答,今日嘅餐湯係甘筍湯,上到黎見到甘筍湯入邊除咗甘筍之外仲有藜麥,有芝士粒,有一兩塊嘅薄荷葉。湯幾重甘筍味,感覺不錯。老公叫左個芝士煙肉漢堡包,佢話中間
跟餐沙律
甘荀湯
芝士煙肉漢堡
老公叫左個芝士煙肉漢堡包,佢話中間塊肉煎得太燶,好大浸燶味,有啲失望,薯條亦都麻麻比好食小朋友都食唔晒。
松露忌廉雜箘糙米飯
我媽咪同阿妹要左呢一個松露忌廉雜菌糙米飯,味道幾濃幾香但可惜個汁有啲稀,料都夠嘅不過其實份量好少,因為隻碟根本唔深仲好淺食咗幾啖就冇晒了。
羊架配香草新薯
我自己就叫咗羊架食,我明明係叫五成熟,但係上到枱已經變咗七成仲有一堆血水係個碟上面,望落去有啲嘔心,羊架並無配上任何芥末或者薄荷醬,羊架本身味道亦都唔足夠,香草薯仔煮得偏硬,亦都唔足夠香草味,另外有一啲茄子但係茄子煮到林到一pat pat ,亦都係唔夠味道嘅。呢一個菜式係十分之失望。
茄汁雜肉腸闊條麵
另外我叫左個茄汁雜肉腸闊條麵比我嘅女食,雜肉腸係變成肉碎一般,已經好似變咗肉醬意粉一樣,個汁有少少辣但係佢係餐牌上冇寫上有辣嘅,同埋有浸蘇味所以我啲女都唔係好肯食。
但難得地,呢度嘅麵包係真係幾好食嘅,特別係每一份麵包盤上面都得一塊嘅提子乾橙皮麵包,呢個係好好食好軟熟嘅,橙皮都好香,不過每一份得一塊。
不過礙於呢度嘅服務一般而且味道一般,應該下次都只係會喺第二啲分店買蛋糕食就算了。