2017-02-13 2046 views
呢度裝修完都係第一次嚟, 屋企人話試過佢晚飯都抵食, 於是今日同家人再嚟食下, 食佢地上次想食, 但人少食唔到的菜式~裝修完果然係光猛同感覺上寬敝d, 雖然呢晚係星期一, 但都好多人幫襯, 可能真係抵食掛?  薑蔥焗桶蠔記得好似有6只, 而且只只都好大只, 煮完之後都有成3吋幾, 算係咁啦~ 而且又夠肥美, 最正係佢個脆漿皮都係脆, 又唔太厚粉,但汁又唔太杰, 唔會一pet pet汁吊住, 再用薑蔥爆香個煲, 然後原煲上, 一打開蓋時真係超香~  片皮鴨做緊特價, 但只限一食, 可能佢個殼同d肉留返整火鴨絲炆米~ 全部都係响廚房片好哂先拎出嚟, 唔似以前咁, 响你面前慢慢片, 廢事你地又要佢片深d, 又呢樣果樣? 不過佢都片得好深, 圍邊的全部啖啖肉, 中間果d雖然大大塊片, 但都連住d肉, 所以都覺得幾抵食, 唔會淨係得層片, 但如果鍾意食正宗淨食皮的, 咁就唔係太啱, 但我怕肥唔鍾意食皮, 呢個就啱哂我, 有少少皮得嚟又唔係好肥, 佢只鴨應該都幾瘦下~用嚟夾片皮鴨的叫做"麼麼", 我見張單係咁寫, 有好多塊蒲餅皮, 可能個蒸籠唔夠大, 將佢開半, 由於皮實在太薄, 而且見佢有咁

片皮鴨
用嚟夾片皮鴨的叫做"麼麼", 我見張單係咁寫, 有好多塊蒲餅皮, 可能個蒸籠唔夠大, 將佢開半, 由於皮實在太薄, 而且見佢有咁多塊, 所以我地都幾塊幾塊片夾一塊肉, 再加青瓜包好一齊食~

炒龍躉球
炒球通常唔係配西芹就係西蘭花, 而呢度係配西蘭花, 佢炒得唔算好油, 雖然都有少少油油地, 再加上佢又啖啖肉, 所以都幾飽下, 味道都唔差, 唔會話好濃味~

清蒸龍躉頭腩
清蒸龍躉頭腩

真係好清蒸, 但清蒸得嚟都要打返層油, 咁樣先靚d, 個汁都係一般响酒樓食蒸魚咁樣果d甜豉油汁, 仲有炸支竹墊底, 雖然吸哂d汁好正, 但吸埋油呢~

雖然食到好飽, 但依然要問今日有咩糖水送, 不過好失望, 今日冇糖水, 轉咗送橙, 好彩d橙都好甜, 用嚟消下濟都唔錯丫~
2016-05-30
$102 (Dinner)
Celebration
Birthday