嚟到禁晚市堂食嘅前一晚,我決定要放下工作去食返餐好嘅,如果唔係可能要等到農曆新年之後😳。我同朋友去咗將軍澳南嗰邊嘅「Route 99」食飯,之前日間經過已經被佢嘅裝修所吸引。原來夜晚來到,門外燈箱著咗燈,感覺更有味道🚏🚘。呢度彌漫住美式復古風嘅裝潢,四周圍都係活潑色彩繽紛嘅格調,令人眼前一亮,所以更有偶像組合前來拍MV😍。餐廳除咗裝修行美式風格外,食物亦主打美國菜🇺🇸,即係有漢堡包、全日早餐、奄列、窩夫、鬆餅、意粉同牛扒等。菜式選擇繁多,而且每一樣都好似好正咁。不過基於晚市套餐内容豐富,兼且有加配優惠,所以就免卻咗選擇嘅煩惱。晚餐有五款選擇🍽,價錢由$158至$288不等,包湯、沙律同飲品。如果想升級特飲或額外嗌甜品就加$28,而甜品選擇更加係餐牌內自選,彈性好高。餐廳另外亦提供一個特價餐牌,指定主菜$100內已有交易👍。頭盤沙律及西湯🥗,沙律味道唔錯,菜底係椰菜絲拼紅蘿蔔絲,醬汁甜甜哋,個人認為好過用得個酸字嘅黑醋。餐湯係蕃茄雜菜湯,味道好重蕃茄味🍅,偏酸,未算有太大驚喜。Steak Dinner($288),🥩Prime級西冷牛扒勝在大件兼肉厚,估計約有10安士。牛味不過不失,食落
Steak Dinner
Steak Dinner
Steak Dinner($288),🥩Prime級西冷牛扒勝在大件兼肉厚,估計約有10安士。牛味不過不失,食落富有口感,而生熟度亦符合所要求嘅五成熟。牛扒可選配兩款配菜,我哋要咗薯蓉炒雜菜,🥔薯蓉落得夠多牛油,質感細滑,而雜菜都幾好,可解膩。本身想試香草飯,但店員話份量偏多,所以都係留返下次。
Pesto Shrimp Pasta
Pesto Shrimp Pasta($168),🍝大蝦羅勒青醬意粉綠油油一遍,每條意粉都掛滿羅勒葉同青醬,未食經已聞到好香,而一食就發現除咗好重香草味之餘🌿,仲帶微微辣,整體相當惹味。意粉煮得Q彈,朋友話感覺有啲似魚麵,哈哈。餸料主要有松子同蝦,蝦雖然唔大隻,不過份量慷慨,有成十幾隻,而且每隻都好新鮮彈牙🦐。
Red Velvet Cake
Red Velvet Cake(原價$78),紅絲絨蛋糕非常出色❤️,又靚又好食。兩層蛋糕濕潤度高,口感綿密鬆軟,甜度適中,而且中間塗上忌廉芝士,成個組合好搭調,更難得嘅係一啲都唔覺漏。
Apple Pie
Apple Pie(原價$66),🍎蘋果批做法正宗,撻皮尚算酥脆,蘋果肉入味,如果肉桂味濃啲更佳。蘋果批預設配上鮮忌廉,想轉雪糕就加$8。
飲品方面,我哋要咗Strawberry Milkshake(原價$66)同埋Immune Booster Juice(原價$68),兩杯都係要加錢嘅特色飲品。🍓粉紅系嘅士多啤梨奶昔口感順滑,同時亦混入咗果肉。另一杯係冷壓果汁,由檸檬、橙、薑同青蘋果所溝成,其中以橙味最為突出,但就比一般橙汁還要酸🍊。
最後,餐廳環境真係好靚,所以忍唔住影咗好多相📸,順便分享俾大家睇。
總括嚟講,餐廳各方面均令人滿意👍,食物以外,店員們嘅服務態度亦都好好,每位親切主動有禮,抵讚!題外話,呢度係寵物友善餐廳,有提供Pet Menu,大家不妨帶埋毛孩一齊到訪啊🐶。
2022-01-06
$300 (Dinner)
Red Velvet Cake