2021-12-12
深水埗愈開愈多cafe 今次就同朋友去咗其Dozy朝下聖Dozy開業幾個月 憑其水泥工業風格 成為年青人休憩、傾談嘅聚腳好地方渾然天成嘅裝修 不多加雕琢或修飾 如此的自然純粹 難怪令人不自覺放鬆心情 感覺好似走進一個剛開墾不久嘅洞穴 有人擺上幾張復古沙發 就此將這地據為己有 成為自家休息處食物選擇不多 主食份量唔算多 走輕食路線🌮🥯 甜品味道則相當出色🥧🍮📍Nothing ☕ ($68)老閭推介嘅其中之一 睇名完全估唔到係咩嚟 真係以賭博心態去點餐😂點知好有驚喜 原來係黑芝麻 加上咖啡同埋oat milk 有好靚嘅白灰黑漸變色分層 飲落甜中帶淡淡苦味 一飲愛上😍 📍Mimi momo 🧉 ($68)睇落好似朱古力沙冰 實則係由焙茶粉、Expresso以及oat milk製成賣相非常吸引 可惜味道對朋友嚟講苦咗少少📍豆腐芝士蛋糕 🧀 ($58)正方形嘅蛋糕的骰可愛 質感非常順滑 有濃郁嘅豆腐同芝士香😍📍慢煮特級牛小排三層三文治🥪 配自家制蕃茄麵豉醬 ($108)三文治用上酸種麵包 可惜略嫌硬咗少少 咬得有啲辛苦🥲📍咸蛋黃醬慢煮豬頸肉 配自家醃椰菜🥬土耳其卷 ($88)2個熱食嚟講 我就鍾
📍Nothing ☕ ($68)
點知好有驚喜 原來係黑芝麻 加上咖啡同埋oat milk
有好靚嘅白灰黑漸變色分層 飲落甜中帶淡淡苦味 一飲愛上😍
📍Mimi momo 🧉 ($68)
賣相非常吸引 可惜味道對朋友嚟講苦咗少少
📍豆腐芝士蛋糕 🧀 ($58)
正方形嘅蛋糕的骰可愛 質感非常順滑 有濃郁嘅豆腐同芝士香😍
三文治用上酸種麵包 可惜略嫌硬咗少少 咬得有啲辛苦🥲
📍咸蛋黃醬慢煮豬頸肉 配自家醃椰菜🥬土耳其卷 ($88)
2個熱食嚟講 我就鍾意食呢個多啲 土耳其卷口感帶點煙韌 食落juicy