越菜整得好食唔係易事,要係尖沙咀咁多美食既地方要突圍而出一定要用心製作美食先留得住客人河內大娘呢間餐廳係用心製作方面同食物美味程度就做得十分到位難怪我朋友會特別推薦個日一放工,係尖沙咀行左陣街就慢慢行去尖東搵呢間餐廳餐廳門口十分顯眼,行到附近一眼就望到一入到去就已經有服務員熱情招呼我地,店內用都越南特色既飾物佈置餐廳 座位寬闊 坐得都幾舒適睇左睇menu發現好多款想食既越南菜都有,由於想食多d唔同既越南菜,就唔叫成日去越南餐廳必點既鮮牛肉湯河了湯就叫左個香茅煮大蜆,聽服務員介紹係會用每日買到既新鮮蜆去整,所以有時蜆既類別會有所不同,湯味道清甜,好香海鮮湯味,有淡淡既香茅但又唔會蓋過海鮮味蜆都做得好細心,蜆肉大粒,一粒沙都發現唔到 處理得好乾淨 哈哈再黎就係小食拼盤個碟同食物裝飾就充滿著越色風味有兩個醬可以點黎食拼盤呢四樣小心都好合我心意 有炸雞翼、炸春捲、炸蝦餅同蒸粉包越式得黎又幾迎合香港人口味好似即叫即炸 一咬好脆 熱啦啦 但又唔會油感好重重頭戲就係咖哩煮大蝦 再配個蒜蓉包一碟有六隻大蝦,係用左好多種材料煮左好耐既咖哩汁 所以味道好獨特 微辣 易入口好香咖哩味先講蒜蓉包 唔係普通西餐

河內大娘呢間餐廳係用心製作方面同食物美味程度就做得十分到位
難怪我朋友會特別推薦

個日一放工,係尖沙咀行左陣街就慢慢行去尖東搵呢間餐廳

餐廳門口十分顯眼,行到附近一眼就望到

香茅煮大蜆

咖哩大蝦配蒜蓉包

重頭戲就係咖哩煮大蝦 再配個蒜蓉包

先講蒜蓉包 唔係普通西餐廳既hea包 好鬆脆
再配埋咖哩食

大蝦仲煮得好細心 廚房已將蝦身中間既蝦殻整走左 食既時間唔洗用手剝 唔會整到成口成手都係咖哩
太體貼了

最後每人叫左一杯野飲

想不到菠蘿冰都咁用心 飲到加左少少既橙皮味
令菠蘿冰味道更加香 小清新之選

然後就係好岩女仔飲既蓮子龍眼冰 見圖就知有幾足料

走個陣發現原來餐廳就係尖東西鐵站P3出口一出就係, 位置方便易搵
餐廳成個感覺比人係用心製作 好多菜色都嘗試做得有獨特味道 會再黎試佢唔同既菜色 相信仲會再有驚喜
2017-11-07
Type of Meal