/「一碗麵」🍲襌氣格局 超平凡小店但嚇人價錢⁉️💸💸.呢間餐廳店面平凡 平日午餐入面食客都係有少少年紀嘅上班族💼 食上海麵 好容易會俾佢呃左 覺得最盡咪70 80一碗 點知佢仲貴過日本拉麵🍜貴過附近pizza project午餐🍕都係150蚊但人地有前菜有一個pizza有甜品有環境😅番查紀錄 佢十幾年前已經賣嚟個價錢 亦有唔少舊年代名人介紹過🙇🏻‍♀️今次就睇下佢咩料⁉️⁉️入面嘅餐牌好簡單 封面A4黃色紙 大大隻字寫住一碗麵 入面嘅麵全部100-150蚊 今次試左佢兩樣出名啲嘅麵 同埋兩款小食 發現絕對係試意之作🤓🤓同埋啲麵係好大碗 兩個人一碗加小食都會飽 但係我就自己食到一碗…🥹.🍖 弄堂牛肉麵 💰HKD150牛腩有好多舊 好軟好林好厚 脂肪同瘦嘅部位嘅分配係啱啱好 店家形容為「軟靭香糯肉包筋,筋包肉」🥩🍗🍖個湯底似紅燒牛肉麵 真材實料 感覺到用左好多時間煲 🕰 香濃自然無味精 可以成碗飲哂🥣個麵都好掛湯 如果兩個人share食 人均就大約75蚊 咁樣食就性價比夠高😎🦐蔥香三蝦麵 💰HKD150蝦嘅份量唔少 又彈牙 但係就細細隻 係平時蝦仁炒蛋嘅蝦🍤佢貴在係用地中海紅蝦煲嘅湯底 又係無味精
「一碗麵」🍲
襌氣格局 超平凡小店但嚇人價錢⁉️💸💸
呢間餐廳店面平凡 平日午餐入面食客都係有少少年紀嘅上班族💼
🍖 弄堂牛肉麵 💰HKD150

🦐蔥香三蝦麵 💰HKD150
蝦嘅份量唔少 又彈牙 但係就細細隻 係平時蝦仁炒蛋嘅蝦🍤
佢貴在係用地中海紅蝦煲嘅湯底 又係無味精 好鮮 可以飲哂嘅湯頭🥣😋

🧆四鮮烤麩 💰HKD45
姐係面筋 但我唔知咩係面筋!🤣🤣係經典上海素食 客觀嚟講佢夠味有咬口 但我自己就麻麻地 但相信老一輩嘅人會好鍾意!

🧄蒜泥白肉 💰HKD35
呢個係非一般嘅蒜泥白肉😱😱啲肉係好厚嘅豬肉片 好有口感但唔會韌 唔係譚仔個種薄五花腩片 亦都無紅油 反之係酸菜炒左嘅蒜
肉有好多片 唔夠汁嘅話店員會加比你!🤩

Location 📍
1️⃣ 一碗麵 (灣仔)
灣仔星街2號