2020-11-18
假日去了西九行下,一來感受下西九既文化藝術氣息,二來想入去chill下,三來當然係搵食啦假日既關係,西九文化區都好多人,呢間coffee shop之前電視節目介紹過,所以一到步就即刻排隊,入面座位好少,每次排隊只限落一次order, 加單要重新再排過Black coffee Papua New Guinea Tairora Estate Washed 咖啡店有8款咖啡豆可供選擇,我揀左比較冷門既巴布亞新幾內亞水洗咖啡豆,因為普遍coffee shop真係比較少試到只有black coffee先可以真正飲到咖啡豆既原味,呢款咖啡豆帶有甘庶既味道,仲有淡淡既花香味,果酸唔算好明亮京都一保堂幾世之昔Latte Matcha latte係唔建議走糖,因為搽茶本身帶有苦澀味,咖啡師話就算要求走糖,但點都會落dd糖去減低返個苦澀味京都搽茶濃郁回甘,加上明治既牛奶,兩者混埋一齊後,味道上變得更豐富唞唞日頭係coffee shop, 夜晚就會搖身一變成為Gin & cocktail bar, 呢度環境好chill, 下次夜晚要過黎飲杯酒先得
Black coffee
京都一保堂幾世之昔Latte