2023-09-04
有日行過路過,見到間食店排長龍。細望之下係一間主打西式韓食料理 - PIZZA MARU,心諗搵日要試吓先。平日放工時間,一定有人龍,假期就唔駛諗啦!😅所以今日揀咗平日嘅lunch time 嚟。營業開始時間為中午12點,我哋就踩點到場。平日中午唔駛排隊(當日所見),但都坐滿8成。😅 店內裝修簡約,坐位舒適。店員普遍講英文,但仍有一兩位可以講中文嘅員工。PIZZA MARU 主打當然係Pizza 🍕 啦!其次就係炸雞(絕對推介!)。今日點咗2個lunch set 再散叫炸雞, 務求要試多幾款。蒜蓉青醬大蝦意粉 (Lunch set) 大蝦三大隻,口感爽口彈牙。青醬忌廉汁非常creamy,味道濃郁,意粉條條都掛汁,淡淡滿足。泡菜烤牛肉薄餅(8吋 - Lunch set) 看似一般,但入口先知厲害。餡料(泡菜+烤牛肉) 甜甜鹹鹹有微微辣,口味豐富。餅底鬆脆,厚度介乎必X客厚批同薄批之間。厲害之處在於入口每啖芝士都拉絲,真係第一次食Pizza 食到咁多芝士。芝士狂迷必點。炸魷魚圈入口「卡勒」一聲,脆到無敵,脆漿好薄身,火候控制啱啱好,魷魚仲保持到鮮嫰彈牙。炸迷你八爪魚同魷魚圈個脆漿一樣,一
炸迷你八爪魚同魷魚圈個脆漿一樣,一啖咬落去,仲有少少爆汁,本身脆漿夠味,建議唔好醮沙律醬,否則好鹹。😅
Half-Half 雙拼炸雞 - 蜂蜜牛油炸雞拼甜辣炸雞薄脆漿鎖住肉汁,做到真正嘅皮脆肉嫰,係個人暫時嘅No. 1 炸雞。講返味道,蜂蜜牛油味同卡樂X 薯片味道一樣,個人就麻麻地。甜辣炸雞甜辣平衡得好好,屬於微辣(個人),係韓式口味。
蒜香蜜糖炸雞蒜蓉+蜜糖又香又甜,濃郁得嚟又唔會好膩,係我第二最愛。店內嘅炸雞size 似春雞咁大,所以一個人食一隻都唔怕食唔晒(如果唔叫其他嘢嘅話😅)。
蟹肉海鮮薄餅(13吋)海鮮薄餅味道相對清淡啲,薄底仍舊鬆脆,啖啖芝士拉絲,但就普通咗少少。
食過返尋味,已經約定姊妹下次再嚟。