前排食完omakase個post勁受歡迎😍今次食完個西日fusion廚師發辦又同大家share吓。呢間餐廳喺樂富,我哋之前已經食過佢嘅午餐晚餐同下午茶,一直都覺得佢哋做得好好❤️‍🔥.呢個omakase特別係用咗日本食材西式做法仲可以配埋cocktails/sake🍸🍶做wine pairing 鍾意飲返兩杯嘅應該會特別鍾意❤️😚.📍7道菜Omakase ($688/ Guest; w/ Sakes / Cocktails pairing $1008/ Guest)🔻魚子醬冷天使麵 Caviar Cold Angel Hair Pasta 天使麵幼滑爽口,加上魚子醬入口鹹鮮配以紫蘇嘅獨特味道,好開胃😋.第1杯用上較清淡嘅餐酒配上前菜🥂日本清酒調酒 Sake Cocktail :Cocktail加咗接骨木同紫蘇葉,味道微酸,清新開胃🍶 伝心「雪」純米吟釀 DENSHIN, Show Junmai Ginjo: 果味重,口感清爽,唔會搶咗前菜味道.🔻焗日本生蠔Japanese Gratin Oyster日本長崎縣生蠔加上長崎縣馬德烈酒、忌廉同2款芝士味道鮮嫰又juicy🦪,加上芝士好香口🧀.🔻

前排食完omakase個post勁受歡迎😍
呢個omakase特別係用咗日本食材西式做法
鍾意飲返兩杯嘅應該會特別鍾意❤️😚

🔻魚子醬冷天使麵
Caviar Cold Angel Hair Pasta
天使麵幼滑爽口,加上魚子醬入口鹹鮮
配以紫蘇嘅獨特味道,好開胃😋

第1杯用上較清淡嘅餐酒配上前菜
🥂日本清酒調酒 Sake Cocktail :
Cocktail加咗接骨木同紫蘇葉,味道微酸,清新開胃
果味重,口感清爽,唔會搶咗前菜味道

🔻焗日本生蠔
Japanese Gratin Oyster
日本長崎縣生蠔加上長崎縣馬德烈酒、忌廉同2款芝士
味道鮮嫰又juicy🦪,加上芝士好香口🧀

🔻松葉蟹肉牛油果他他沙律
Snow Crab & Avocado Tartar Salad
牛油果加上秘製蛋黃醬口感細滑綿密🥑
蟹肉份量唔少都有鮮味,不過就唔夠嫰滑🦀
置頂仲有新鮮沙律🥗整體味道清新

🔻火炙醬油本鮪中拖羅
Chutoro Tuna (Aburi chutoro)
日本嘅中拖羅顏色粉嫩,望落去非常吸引😍
師傅將表皮輕輕燒過再配上鰹魚醬汁,幾好食

第2杯餐酒味到同樣清新
🥂日本琴酒調酒Gin Cocktail :
用咗gin做base,加上士多啤梨、檸檬汁等,頂層加咗蛋白做氣泡同櫻花乾裝飾,賣相girly🌸味道酸酸甜甜好易入口
🍶 菊正宗鮮榨生貯藏酒(銀) Kiku-Masamune Shiboritate:
果香味重,甜味突出,比第一杯sake香濃

🔻熊本縣 A4 黑毛和牛西冷扒
A4 Kumamoto Black Wagyu Sirloin Steak
熊本縣和牛肥瘦相間,睇落顏色嫰紅🥩
油脂令人食落有種入口即溶嘅感覺
配埋鹽、胡椒、芥末同特製醬汁一齊食味道更豐富
旁邊配搭咗火箭菜同黑松露蘑菇做配菜

第3杯用咗濃味小小嘅餐酒配主菜:
🥂日本威士忌調酒 Whisky Cocktail :
以Whisky做base 🥃 加入檸檬油同檸檬皮🍋,酒味唔會好濃,飲落清新
🍶 長龍酒造 吉野杉の樽酒 TARUSAKE :
酒味比前2款sake濃烈好多,味道辛辣

🔻鮑魚燴飯Abalone Risotto
鮑魚燒香過,入口鮮嫰
燴飯加咗少量煙肉🥓同蘑菇碎但味道較淡口
面頭嘅三文魚子絕對係亮點,帶起成個飯嘅鮮味

🔻料理長甜品Chef's Dessert Platter
當日嘅甜品係士多啤梨蛋糕卷配雪糕同日本蜜瓜
鬆軟嘅蛋卷配上雲呢拿雪糕同脆花生🍰🍨🥜配搭簡單但又真係幾好食,日本蜜瓜清甜多汁🍈咬落冇纖維感,好高質😋

第4杯係配搭甜品嘅甜酒
🥂日本梅酒調酒 Umeshu Cocktail:
用咗幾款梅酒配搭而成,味道香甜吸引
🍶月山酒造 銀嶺月山佐佐良月 SASARA TSUKI
口感薄身清爽,帶甜味易入口

食物同調酒都做得唔錯,食物份量唔算多,食量比較大嘅可能未必會好夠。環境方面好寬敞,仲有一個自成一角嘅corner。服務亦好好,上菜速度啱啱好,每道菜式都有人耐心講解,係個好好嘅用餐體驗。