2009-05-11 5 views
爸媽雖然去了旅行, Mother day, 我們一向會叫埋阿姨們, 同阿姨慶祝母親節. 雖然夜晚有飲宴, 但中午點都有個空檔的. 姐提議之下, 尖東有家開業不久既 Wine Bar. 有個幾抵食既 set lunch. 打電話 book 了位. 就帶領兩位姨媽, 一行7人, 高呼母親節快樂.係尖東做生意, 真的不是容易, 尤其是星期天, 人流真的非常少. 在海旁的更甚. 不過, 都坐得大半滿既. 今天, 有set lunch 同 mother day special 選擇. 但我們一行7人, 決定選擇set lunch 一人一份, 有湯/沙律, 主菜, 甜品, 同飲品. 4個 course.首先是Caser Salad 同 蜆湯. 而我自己選的是蜆湯. 真的有一隻蜆在內, 而且非常新鮮. 聽說這裡的海鮮, 是每天早上由大廚親自挑選. 所以daily special, 通常都會有最新鮮, 最靚既 seafood. 鮮甜的南瓜蜆肉湯, 再加上熱辣辣麵包一隻, 非常可愛.主菜, 7 個人, 點了3款不同的主食. 一份咖喱牛腩, 3份帶子扁意粉, 3份燒白鱈魚. 咖喱來得比較乾身, 汁沒有

主菜, 7 個人, 點了3款不同的主食. 一份咖喱牛腩, 3份帶子扁意粉, 3份燒白鱈魚. 咖喱來得比較乾身, 汁沒有過多, 搞到汁浸飯咁就好難食了, 牛腩幾好. 啱哂中國人口胃. 是日母親節, 總要有一個適合食唔慣西餐既老人家既菜式.

帶子扁意粉, 足料有四隻. 沒有食, 但一眼看得出是新鮮帶子, 絕非冰鮮類. Carbonara, 夠 Creamy. 是有質素的意大利麵.

燒白鱈魚, 鱈魚扒, 一向都比較嫩滑. 帶著皮的, 燒得有點脆. 魚肉好嫩, 西式的燒鱈魚同日式的燒鱈魚, 同樣咁好食. 而且不只是一小塊給你, 塊魚扒都有返少少厚肉. 計一計成本, 絕對是抵食之選.

同口仲有燒春雞同豬肋骨, 不過因為夜晚有飲宴及阿姨們又另有母親節宴會. 不想食太full, 坐下, 聊下, 我們原來坐了3個幾鐘....
$70 (Lunch)