2021-04-18
今日去左食一間位於西營盤既川菜廳!西營盤美食多選擇就好多人都知,靚靚cafe都有一大堆!反而呢間外表普通的川菜店,反而有驚喜喎!店內裝潢同一般的川菜餐廳無咩分別!坐低後樓面好快就放低壺茶,同埋午市餐牌俾我地!午市餐牌都幾多選擇,有普通既一人餐同埋酸菜魚既二人餐。因為午餐仲未係太肚餓既關係,我同男友都決定叫兩份一人餐😂😂再另加一份小食!🍡重慶辣子雞辣子雞我地就叫左小辣,唔係好食得辣既我都頂得住,相信只係過下口痕嘅人士都好啱食😄呢信菜式一上枱嘅時候就聞到啲香辣味,令人食慾大增😍雞粒切到好細,又炸得脆卜卜!🍡糖醋里脊唔食得辣嘅我梗係一定要叫糖醋里脊啦🤭醬汁酸酸甜甜,好開胃!雖然里脊唔係炸得好脆,但都有一定嘅口感!🍡手工餃子手工餃子個皮有啲煙韌,食落去肉同菜嘅比例都唔錯!🍡桂花冰粉當食晒所有菜式嘅時候,再食返個桂花冰粉,好清甜嘅桂花香氣,同埋涼爽有口感嘅啫喱!成個組合就好似幫成個人refresh左嘅一樣,真係好爽!最重要嘅個桂花冰粉並唔係好甜,唔會覺得好滯,簡直正呀!
店內裝潢同一般的川菜餐廳無咩分別!
🍡重慶辣子雞
🍡糖醋里脊
🍡手工餃子
手工餃子個皮有啲煙韌,食落去肉同菜嘅比例都唔錯!
🍡桂花冰粉