2022-01-03
西環既TODAY IS LONG已經開業左一段時間,今次來西環工作順道過來試下,外觀好靚,磚紅色配白色既牆身,好似置身起鬧市中的綠州,起忙碌既街道中有一間同附近格格不入的文清咖啡店,更突題它的存在餐廳空間不大,坐位不多所以經常要排隊,有好大個落地望住個街景,不過佢個坐位設計係有啲怪。。。係岩來打卡囉,因為坐得唔係好舒服,如果你諗住搵間咖啡店靜靜咁寫野或者工作,喱度完全唔岩,無位擺電腦之如食野都要打側坐,坐得耐會腰痛Honeyham & Cheese Toastie $68芝士焗出來有拉絲感覺,好柔軟,芝士味好香濃好棉,唔係起超市買果D卡夫芝士,芝士帶點羶和咸味,好食,個面包好脆,唔錯,不過有啲貴Milo Dinosaur coffee上層是美樂朱古力波波+美綠粉,底層係奶,飲果陣再張杯濃縮咖啡加落去,唔。。。原本我以為會好甜,但係當我攪伴後發覺佢一啲都唔甜。。。可能係美綠粉唔夠,又可能係凍飲既關係個美綠粉融唔到。。。影相係幾靚既,不過味道就唔岩我飲,好似係牛奶加濃縮咖啡再溝美綠粉。。。我下次都係叫番拿鐵好了,同埋價錢都唔平嫁好似都要$5x蚊杯!1 Espresso + 1 Drip C
Honeyham & Cheese Toastie $68
Milo Dinosaur coffee
1 Espresso + 1 Drip Combo $65
喱個飲品幾特別,可以一次過試哂兩杯野飲,濃縮咖啡好香濃,味道好獨特,好輕微既酸,另一杯個上層好厚實,帶點奶香,好滑,可以中和番杯濃縮咖啡既苦味,第一次咁樣飲濃縮咖啡,幾得意
店員服務幾貼心,話說我地影影下相唔小心倒瀉左杯espresso,店員唔單止無責怪我們仲好好人幫我抹乾淨仲沖過杯比我地,令我地覺得服務好到位好貼心