2024-12-12 0 views
呢排唔知點解成日都好想食西班牙菜,可能係之前食嗰幾間餐廳都好正樓下味好嘅印象,今日就去西環試吓呢間西班牙餐廳😋Piña Colada🍹味道濃郁,椰子味同菠蘿味十分平衡,飲落去好似夏天海灘嘅感覺,令人心情愉悅☺️White Sangria🍸果味清新,酸酸哋唔會太甜,好適合配搭西班牙燴飯🤗伊比利亞火腿酥炸忌廉球🐖外脆內軟,火腿咸咸香香味道濃郁,配合奶香嘅忌廉,食完一舊想再食多舊🤭和牛及鵝肝配長法包🐃🪿🥖和牛嚟到嘅時候仲係生嘅,店員即場用火槍燒到7成熟,將過多油脂迫晒出嚟,和牛肉質滑嫩,仲帶有一點油香🤤而鵝肝收埋喺特製嘅「長法包」入面,一咬落去鵝肝醬湧出🤩呢個小食味道真係一試難忘,和牛同鵝肝嘅味道互不相讓,兩種味道停留係口腔入邊歷久不散🤤🤤🤤堅大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻伊比利亞豬肉及野生蘑菇西班牙燴飯🐖🥘佢哋嘅西班牙燴飯得一個size,兩至三個人都夠晒食🤭伊比利亞豬肉煮得非常入味,肉質軟嫩而且有種香氣,野生蘑菇則帶有一種自然嘅香氣,成鍋飯嘅味道層次分明,食落去唔會覺得膩,而且吸收晒啲醬汁,想食正正嘅西班牙燴飯嘅朋友仔唔可以錯過🤤巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩🍰芝士蛋糕表面烤得金黃,咬落去滑溜又有濃郁嘅芝士

Piña Colada🍹

White Sangria🍸
果味清新,酸酸哋唔會太甜,好適合配搭西班牙燴飯🤗

伊比利亞火腿酥炸忌廉球🐖

和牛及鵝肝配長法包🐃🪿🥖

伊比利亞豬肉及野生蘑菇西班牙燴飯🐖🥘

巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩🍰
芝士蛋糕表面烤得金黃,咬落去滑溜又有濃郁嘅芝士味,配上清新的雜莓雪葩,味道上形成一個完美嘅對比,令成個蛋糕甜而不膩,絕對係完美嘅結尾😋🤩

🤑 人均消費:~$400
🤩 推薦指數:7.5 / 10
📍 餐廳資料:La Paloma (西環)
西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #西環美食 #西班牙菜 #西班牙海鮮飯 #sangria #LaPaloma