2024-09-08
最近去咗西環新開嘅木屋燒烤,睇裝修真係有深圳店嘅感覺,性價比亦都唔錯。坐低就叫咗佢哋嘅招牌經典二人餐,一次過集合咗各種最受歡迎嘅串燒同小菜,啱晒鍾意飲酒食串燒但係又懶得揀嘅朋友(即係我)。前菜有香口嘅花生同辣辣地嘅醃菜,又可以送酒又可以為之後火辣嘅串燒warm up。先嚟五串金牌羔羊肉串,用佢哋自家農場嘅羊,一條串燒有齊哂羊嘅唔同部位,落咗孜然、芝麻、花椒同埋辣椒爆香。侍應姐姐話建議120秒之內要食,以保持鮮味,不過我哋都係慢慢享受。每一個部位都各有特色,尤其係羊尾油,即係羊pat pat,油脂感極重,香到不得了。鍾意有咬口嘅朋友就應該會比較鍾意後腿肉,係羊仔訓練有素嘅大脾。之後係四串烤雞脆骨,即係雞軟骨,又脆又有咬口。兩隻烤生蠔,大大粒好好肉地,個醬料調得好好,有蒜香又夠辣。四串烤土豆,係薯仔切片再烤,有少少似薯片,好爽脆。電白乾魷炒米粉,用咗本地船曬魷魚,為豉油炒米粉增添一份獨特風味。飲品方面,套餐包咗一扎鮮酿大麥皮皮爾森,係木屋燒烤嘅自家廠啤酒,麥味較重而且有回甘。套餐仲包一份香辣毛豆,醬油甜甜地辣辣地,仲加咗蒜頭,毛豆浸到入曬味,好香好滋味。追加咗超麻雞腎,好少見雞腎會薄切,比
之後係四串烤雞脆骨,即係雞軟骨,又脆又有咬口。
兩隻烤生蠔,大大粒好好肉地,個醬料調得好好,有蒜香又夠辣。
四串烤土豆,係薯仔切片再烤,有少少似薯片,好爽脆。
追加咗超麻雞腎,好少見雞腎會薄切,比平日更爽口。而且食完個口真係有好麻嘅感覺,果然deserve 佢個名。
整體嚟講,呢度嘅串燒同小菜都幾有特色,值得一試,適合約朋友一齊嚟試下飲下酒。