2022-12-26
-𝘼𝙣𝙩𝙤𝙣𝙞𝙤-𝙏𝙝𝙚 𝙆𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙛 𝙋𝙞𝙧𝙞 𝙋𝙞𝙧𝙞 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣🐣以前番親澳門都一定會會食葡國菜🥺由於太耐冇番過去既關係 近排開始留意香港有咩葡國餐廳今次就黎試下呢間係西環由葡萄牙人主理既餐廳✨🥂 Vinha Do Monte 2020係黎自葡萄牙南部既白酒 酒體均勻 唔算好厚/ 淡身飲落較為dry帶微酸 但都算係易入口 個人覺得配合海鮮同沙甸魚配烤餅都好適合✨🐟 Sardines Plate 其中一樣葡萄牙最出名既就係沙甸魚罐頭細細個媽咪都會整葡國沙甸魚壓成醬夾麵包畀我食而且係澳門都係嗌辣魚包 所以係呢度都要試下辣魚~呢度既做法係沙甸魚醬 / 橄欖蓉配迷你脆多士 2款沙甸魚醬經調味後配葡萄牙特有既白酒 好開胃~🦐Piri Piri Shrimp ($158)加入左自家signature 既Piri piri醬 + 酸瓜食落橄欖油香味突出 味道微酸微辣 幾開胃 而且蝦肉新鮮配以新鮮自家製麵包去點個汁一齊食 都好味🦪Carne de porco a alentejana ($195)呢個應該可以講係葡式大雜燴 入面有大量新鮮蜆肉 豬腩肉 蘿蔔 酸瓜 薯仔粒同樣地加入piri
以前番親澳門都一定會會食葡國菜🥺
個人覺得配合海鮮同沙甸魚配烤餅都好適合✨
🐟 Sardines Plate
其中一樣葡萄牙最出名既就係沙甸魚罐頭
細細個媽咪都會整葡國沙甸魚壓成醬夾麵包畀我食
而且係澳門都係嗌辣魚包 所以係呢度都要試下辣魚~
呢度既做法係沙甸魚醬 / 橄欖蓉配迷你脆多士
2款沙甸魚醬經調味後配葡萄牙特有既白酒 好開胃~
🦐Piri Piri Shrimp ($158)
食落橄欖油香味突出 味道微酸微辣 幾開胃 而且蝦肉新鮮
配以新鮮自家製麵包去點個汁一齊食 都好味
呢個應該可以講係葡式大雜燴
入面有大量新鮮蜆肉 豬腩肉 蘿蔔 酸瓜 薯仔粒
同樣地加入piri piri 醬同白酒 所以好香口惹味!
🥩Bitoque ($165)
葡國菲力牛扒 用上啤酒醬去醃完再煎
會有淡淡既啤酒香 配埋飯 薯條 沙律同煎蛋一齊食
配合呢個舒適環境 好有一種傳統家鄉風味✨
🍷 Traditional Portuguese winter drinks
就係 = Gin + cherry liquer
仲加入少少糖同肉桂 所以飲落甜甜地又有陣香氣
聽講係冬天先會飲既葡國傳統酒 飲完真係好暖胃!