係附近食完煲仔飯,好想搵d 甜品食下,search Openrice,原來係街口既轉彎位就有一間中式糖水鋪,而且有好多好評添,諗住去望一望! 一去到,門口已經企滿人...心諗晤知要等幾耐...再望真d,原來有一半人等緊外賣,另外有一條人龍排緊隊,大約有十個人左右。應該晤會好耐既,等左10分鐘就入得啦!睇一睇檯面既menu,有幾款中式糖水選擇,其中既杏仁霜同埋桑寄生茶係推介! 吾知試乜好,睇一睇周圍既人有好多都叫桑寄生茶,於是,我同男友就叫左紅豆沙同桑寄生蛋茶。紅豆煮得好諗,都ok既。真係幾好味,甜甜地,個蛋先係重點,平時係出面食呢個糖水既蛋都係外加,蛋白係白色既,呢度既雞蛋係變成茶色,連蛋黃都有少少啡色,亦有桑寄生茶既味道! 去開西環, 可以試下呢間過百年歷史既糖水鋪 (好似係18xx年開始...),好過好多連鎖式糖水鋪。P.S. 我自己好鍾意中式糖水...

紅豆沙
紅豆煮得好諗,都ok既。
桑寄生蛋茶
有少少啡色,亦有桑寄生茶既味道!

2016-01-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$26 (Other)
紅豆沙
桑寄生蛋茶