2017-02-24 941 views
由於工作既關係又黎到西環呢邊放工之後決定同同事黎食個brunch先返屋企今次就搵食搵到黎美食林立既第三街小妹一直都好鐘意食西班牙菜咁岩見到呢間餐廳座無虛席 應該唔錯 所以就亂打亂撞入左黎同同事兩個人叫左個now serving brunch($158/person)餐牌都係用西班牙文寫既正當好苦惱諗緊點咩好既時候 店員好耐心咁為我地講解餐牌上既食物係代表咩Pa amb tomaquet (蕃茄多士)當蕃茄醬遇上多士時平時西餐廳通上只會送上普通既牛油加麵包但呢道就花左一點心思 為平平無奇既多士加上左一點蕃茄醬 仲要烘埋底令到個多士香口得黎好開胃Serrano (火腿)Serrano ham係其中一薄切既西班牙火腿呢種火腿既特色係開頭食落去會覺得較咸但當呑左之後 火腿既香味繼續會係口腔入面絕對可以用齒頰留香黎形容Croquettas Jamon(火腿可樂餅)呢個Croquettas Jamon我都係第一次食開頭仲好傻咁諗 可樂餅係咪真係有可樂既成份呢?咁當然就係無可樂啦!Croquettas Jamon係由秘製白醬 芝士 洋蔥同火腿製成味道黎講火腿味較重同較creamy既白醬芝士好襯可樂餅
由於工作既關係又黎到西環呢邊
放工之後決定同同事黎食個brunch先返屋企
今次就搵食搵到黎美食林立既第三街
小妹一直都好鐘意食西班牙菜
咁岩見到呢間餐廳座無虛席 應該唔錯 所以就亂打亂撞入左黎
餐牌都係用西班牙文寫既
Pa amb tomaquet (蕃茄多士)

當蕃茄醬遇上多士時
平時西餐廳通上只會送上普通既牛油加麵包
令到個多士香口得黎好開胃

Serrano (火腿)

Serrano ham係其中一薄切既西班牙火腿
呢種火腿既特色係開頭食落去會覺得較咸
但當呑左之後 火腿既香味繼續會係口腔入面
絕對可以用齒頰留香黎形容
Croquettas Jamon(火腿可樂餅)

呢個Croquettas Jamon我都係第一次食
開頭仲好傻咁諗 可樂餅係咪真係有可樂既成份呢?
咁當然就係無可樂啦!
味道黎講火腿味較重同較creamy既白醬芝士好襯
可樂餅既外皮係炸過既 感覺好crunchy
Truffle Bikini(松露多士)

呢個松露多士係由黑松露醬塗上烘過底既面包組成
呢個多士食落去散發住濃濃既黑松露味
加上咬落好鬆脆
要即叫即製先可以保持到食落鬆脆效果
Seafood Paella (海鮮燉飯)

食西班牙菜絕對唔少得既當係西班牙海鮮燉飯啦
海鮮燉飯上菜既時候放係燒紅左既鐵器皿上面