2018-10-19
有人話最識食嘅國家淨係得中國同法國,不過近年愈來愈多西班牙餐廳,西班牙出名識嘆識chill,就連一個飯break都唔放過,都要chill chill佢。我地雖然係忙碌嘅返工狗,但有時都想慰勞下自己,有返少少尊嚴!荃灣可以選擇嘅西班牙餐廳唔多,但呢間絕對係一間精品。一走進餐廳,悠揚愉快的西班牙音樂帶我地進入另一個世界,餐廳雖然小,但精緻,每一枝酒樽,甚至每一樣餐具都經過精挑細選,十分講究。我們二人各點一份lunch set share,中午的價錢合理,菜式設計也很有心思。這道鐵板蒜蓉辣椒魷魚口感彈牙,淋上清爽的檸汁,原來與辣椒配合得那麼好!唔好睇佢細細碟,其實份量十足!而這個脆皮豬腩肉也十分出名,脆皮的確很脆,更重要是蛋黃醬,中和豬腩肉的肥膩,有點像千島醬,但蛋黃的香味卻很特別,充滿地中海風味,僅僅這兩樣已經令我們贊不絕口!這款迷你臘肉腸芝士漢堡也不簡單,西班牙出名腌肉製品,臘肉鹹度剛好,也有嚼勁,有點微辣,再配搭蕃茄等清爽蔬果,一口食完,的確算得上味道享受。而這份臘肉腸腌列份量超大,一個人根本食唔哂!比起法式料理全部都小巧精緻,西班牙人似乎更重視實際,在生活及美學之間有自己的平衡。可能
荃灣可以選擇嘅西班牙餐廳唔多,但呢間絕對係一間精品。
可能受這裡的環境影響,一食就食左2個鐘。我們的節奏也變慢,說話也不像平時那麼急躁,可以好好聊天,我諗呢個就係一間好嘅餐廳帶出來嘅能量,可以令人放慢腳步,享受生活。
一個lunch break,個人即刻開朗左!