2018-03-08 1369 views
今天又在太子那邊放工, 舊同事打嚟話咁啱今晚冇飯食,睇下我呢隻飯腳如何, 攰攰哋我只限制佢話只能夠去太子旺角等地。行出太子站近旺角警署運動場道就有好幾間唔錯嘅食肆。 見到有間酒吧餐廳氣氛唔錯,好似都有啲嘢落肚,就行咗入去試試。望望四周及餐牌, 原來係走西班牙餐廳風格路線, 主打很多手工啤酒, 正喎仲有不少西班牙小食。先來一杯Virgin mojito先聞到清香的薄荷葉味, 飲落味道唔係得梳打, 飲到最尾都keep到味道, 青檸和薄荷葉味味很足。有汽天然紅菜頭紅茶48有好濃烈的蔬菜汁味, 但係有汽又有點茶味, 甜甜酸酸,幾特別, 個樽竟然有啲似咳藥水。西班牙薯仔奄列 $72西班奄列熱辣辣用鉄pan上,蛋香撲鼻,切开有薯仔和洋蔥, 健康的西班牙小食。慢煮牛腩手工包千層腐皮 $69牛腩用香料醃得入味,已撕成幼絲囗感柔軟亦有口。配上類似京式的手工包帶甜, 還有脆口的炸腐皮 ,整體味道豐富很特別。蒜香大蝦扁意粉 $148蒜味唔算濃, 蜆肉肥美帶有淡淡酒香,剛剛熟未收縮, 極道鮮甜, 海鮮味極濃。 扁意粉有彈性, 蘸上蚬汁精華吃不停口。羊扒配火箭菜沙律$210Ordered 了8成熟, 表面煎得

先來一杯Virgin mojito

有汽天然紅菜頭紅茶48

西班牙薯仔奄列 $72
慢煮牛腩手工包千層腐皮

慢煮牛腩手工包千層腐皮 $69

蒜香大蝦扁意粉

蒜香大蝦扁意粉 $148

羊扒配火箭菜沙律$210
Ordered 了8成熟, 表面煎得香脆, 羊味香濃有肉汁, 但因為太厚近骨的部位完全未熟, 伴碟的火箭菜不知為何下了很多鹽好咸。

整體來說酒吧餐廳很有氣氛, 西班牙小食特別得嚟很美味。
蒜香大蝦扁意粉