2021-10-22 75 views
西班牙菜真係好少食,今次嚟到這間小店,令我對西班牙菜認識更多,不只黑毛豬咁簡單咯。這間在長沙灣嘅小店,位置好找,一打開門裏面人山人海,以為要改天再來,好彩仲有位畀我與朋友,仲要係bar枱,大愛。🌟松露蘑菇可樂餅 Mushroom Croquette🌟魷魚可樂餅 Squid Croquette首先來兩款可樂餅,其實各國都有自己嘅可樂餅,在西班牙更是家常食物,是下酒小菜。第一款的餡料是松露蘑菇,松露同蘑菇都香味十足,加上用西班牙常見百搭萬用嘅烤紅椒堅果醬(Romesco sauce),令餡料更濃稠順口,而因橘紅色澤令食慾提升,味道更上一層樓,滿分💯。另一款的餡料是魷魚,這次配大蒜蛋黃醬或美乃係滋(Aioli sauce),這醬似黄芥末,成份主要係大蒜同橄欖油,有一些會加蛋黃令醬更粘稠,為海鮮類作調味品特別合適,魷魚加這醬,絕配,滿分💯。🌟純種黑毛豬火腿 Iberico Ham西班牙嘅Iberico係豬肉中嘅勞斯萊斯,相信食開黑毛豬嘅朋友一定識,豬隻以全橡果子餵食飼,肉呈現如紅寶石嘅色澤,脂肪有大理石紋理,肉質軟嫩多汁。試後餘韻悠長,難以忘懷,滿分💯。🌟地中海鯷魚沙律 Anchovy Sal

松露蘑菇可樂餅/魷魚可樂餅

🌟松露蘑菇可樂餅 Mushroom Croquette
🌟魷魚可樂餅 Squid Croquette

純種黑毛豬火腿

🌟純種黑毛豬火腿 Iberico Ham

🌟地中海鯷魚沙律 Anchovy Salad
這個沙律的主角是海鳀魚,但小編覺得嗰芝士一樣不簡單,因為它用上了西班牙國寶級嘅芝士Manchego,它係用Ewe’s Milk即母羊奶,羊奶比牛奶好因為其中嘅不飽和脂肪酸只有牛奶嘅三分之一,並且每年只有8個月的採集期,比一般牛奶芝士貴6倍以上。店舖用這麼高質芝士,抵讃,滿分💯。

西班牙蒜油蝦

🌟西班牙蒜油蝦 Gambas al Ajillo
這道菜是西班牙下午茶或前菜嘅小食,tapas一種,小編覺得無論賣相或者味道它都似中菜,口感比其他歐美國家更豐富,非常喜歡,更要一讃嘅係嗰三片麵包,好香好脆,滿分💯。

另一值得一提嘅係所用番茄,同一般食開不同,特別甜呀!

自家製肉丸

🌟自家製肉丸 Meatball
這自家製肉丸,雖然不太清楚係什麼肉,但口感肉汁都一流,加上用蘑菇汁上,又有三片香脆麵包,滿分💯。

🌟西班牙油炸鬼 Churros
香港有油炸鬼,西班牙亦有,就係這個外酥內嫩,燶郁香甜嘅小油炸條。他們將Vanilla與朱古力醬分開上,澆幾多上油條自己喜歡,非常體貼。油炸嘅粗糙,Vanilla嘅幼滑,朱古力嘅香濃,這樣嘅口感叫奇妙,滿分💯。

巴斯克芝士蛋糕

🌟巴斯克芝士蛋糕 Basque cheesecake
巴斯克芝士蛋糕早前紅透網絡,見到餐牌有立刻叫了一份,結果冇令人失望。蛋糕明明是燶了,但食落又冇焦味,只有濃郁嘅芝士味,一絕,滿分💯。

Damm Lemon Shandy, Spain

🌟Damm Lemon Shandy, Spain
這款入口自西班牙嘅Shandy,好飲,讚,滿分💯。

整體非常滿意,店舖經理好nice,亦介紹好多西班牙料理嘅冷知識,餐牌仲有其他選擇,下次一定要再來試。
西班牙油炸鬼
$300 (Dinner)
松露蘑菇可樂餅/魷魚可樂餅
純種黑毛豬火腿