2018-01-28
前段時間喺openrice見到有推介lee間食西班牙菜嘅餐廳,就梗係要拉埋朋友去一試究竟啦!本來打算近近哋,book上環,收工過去都近d,結果當晚full咗銅鑼灣lee間都係剛剛好~而去銅鑼灣仲可以through openrice訂座,更加方便~ 👍🏼一出電梯就見到醒目的招牌。餐廳名下的「Delicioso」不難辨認出是西文的delicious,更令我充滿期待~八點左右,已有不少客人了~既然是慕名而來,必然已做好功課,已有心水之選,不過看得出menu製作很用心,我們也細心逐一瀏覽一番。小食我哋揀咗人氣高企的芝士煎蟹餅,先來個滋味「蟹」逅!豐厚的蛋餅加入松葉蟹腳焗至香口,入口微微濕潤,又有淡淡蛋香。內有蘑菇、薯仔等,再加上芝士,確實鹹香豐富。食完西班牙創新蛋餅,梗係要飲返杯什莓特飲啦~ 莓類好處多多,眞係唔洗多講,這款特飲包含士多啤梨、藍莓以及多功能紅莓,經調味,酸酸甜甜,醒胃又健康~Sangria係一種由紅酒、生果以及果汁調配而成的西班牙飲品。餐廳有紅、白以及氣泡酒等任君選擇搭配,今次揀咗sparkling。豐富的生果已經夠吸引,不過因為混了果汁,所以酒精成分不高,略嫌味道淡了一點,不
芝士煎蟹餅
什莓特飲
Sangria (gls ) Sparkling
Sangria係一種由紅酒、生果以及果汁調配而成的西班牙飲品。餐廳有紅、白以及氣泡酒等任君選擇搭配,今次揀咗sparkling。豐富的生果已經夠吸引,不過因為混了果汁,所以酒精成分不高,略嫌味道淡了一點,不過都叫做賣相搭夠啦~
紅酒燴牛仔骨 配 鮑魚沙律
紅酒燴牛仔骨 配 鮑魚沙律係主菜之一,好impressive~牛仔骨燴得好腍好入味,濃濃嘅紅酒香,又唔會搶咗d牛味;加入咗多款不同嘅蔬菜,吸收咗紅酒味,特別滋味。鮑魚爽口清新,沙律菜夠新鮮,這個搭配眞係夾~
海水啤酒海鮮火鍋
重頭戲來啦~ 另外一個主菜我哋揀咗lee個非一般排場嘅海水啤酒海鮮火鍋~餐廳別出心裁地選擇了一個小水壺來承載湯底——我們選擇了番茄忌廉啤酒湯底;既有小壺子,當然就少不了小小啤酒杯啦~ 呼應返啤酒這一題材。將食材加入湯底之前,小酌了一口,湯底很特別,海水啤酒味頗突出,同時帶有番茄香。
海水啤酒海鮮火鍋
海鮮鍋,海鮮配料共有五款,分別是虎蝦、蟹腳、蜆、螺肉以及扇貝。全部都好新鮮、鮮甜,尤其是螺肉和虎蝦~ 當晚的扇貝略嫌細了少少。湯底吸收了各款海鮮的精華,lee個時候再品嘗啖啖熱湯,鮮甜之中帶淡淡啤酒味。果然特別~值得推介~
海水啤酒海鮮火鍋
品嘗完咁特別嘅海鮮鍋,雖然都幾飽,但點都要嗌返嗰甜品先夠完整~本身打算嗌sexy six嘅,不過貌似會太多,最後見到有berry沙巴翁,酸酸甜甜,應該更啱我哋。
洋妹子遇上沙巴翁
原來右上角用蛋黃、忌廉等打成的就係沙巴翁,口感非常creamy;雜梅酥餅焗至鬆化,將沙巴翁拌在酥餅上,酸酸甜甜,冷熱交織,眞係好特別~
全晚落來,無論係服務態度,食物款式與設計,食材質素,是都above average的出品,環境清幽,地點都好就腳。值得推介~