2024-10-10
呢間超人氣嘅蛋料理專門店喺西環插旗啦😍 之前打算幫襯大圍總店㗎啦,不過需要等位就放棄咗,呢次同兩個友人經過西環見到呢間cafe就當然唔可以再錯過啦,就入咗去朝聖吓🥳 店員安排咗我哋坐榻榻米座位,夠晒chill 。滑蛋盒子吐司呢個係餐廳嘅人氣之選,基本上見到每檯都有叫到一份嚟食,話晒係喺蛋專門店入面嘅滑蛋吐司,梗係要食啦😚♦️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司呢個擺盤已經好有氣勢,大大隻軟殼蟹企喺吐司頂,軟殼蟹咬開仲有蟹膏㗎,加埋少少三文魚籽嘅鮮味,仲有滑蛋入面溝咗啲章魚粒加蛋口感,真係啖啖滿足😌♦️雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司吐司上面放煙三文魚同滑蛋基本上係不敗嘅組合,呢個同樣有三文魚籽,呢個就比較食到滑蛋嘅味道 。小食拼盤拼盤係日式芝士年糕拼酥炸雞軟骨,芝士年糕好軟熟,入面仲有芝士軟心,雞軟骨就好香脆🤭甜品呢間cafe嘅甜品係最吸引我嘅地方,我哋三個人就一人叫咗一份share嚟食🫣♦️E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫呢個係cafe嘅招牌甜品,兩件蛋香鬆化嘅窩夫上面有芝士奶蓋,仲要有蛋造型嘅奶蓋做點綴,食落鹹鹹甜甜,賣相超啱打卡🧇 兩件窩夫中間都有驚喜,有粒雪米糍㗎 。♦️栗子蒙布朗窩夫呢個同
滑蛋盒子吐司
♦️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
♦️雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
小食拼盤
甜品
♦️E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
♦️栗子蒙布朗窩夫
呢個同樣係有窩夫喺底,窩夫上面就加咗超級大量嘅栗子蓉,仲有啲栗子片喺側邊,加強栗子味道,又夠真材實料🌰
♦️開心果巴斯克芝士蛋糕
呢個係期間限定嘅甜品,除咗芝士蛋糕用咗開心果整,出面仲要淋上開心果醬同開心果碎,見到咁深綠色嘅醬就知食落一定係勁濃郁嘅開心果味啦🍰
飲品
♦️招牌奶蓋咖啡
見到咖啡面可愛嘅蛋造型奶蓋就叫咗,面頭仲好多咖啡粉,底下就係鮮奶咖啡,如果想打卡,叫呢杯就啱晒😝
♦️開心果特調
開心果控除咗一定要食巴斯克蛋糕之外,都一定要叫埋呢杯特調 。牛奶再加上開心果醬,杯邊有開心果碎,底層有豆腐,開心果味濃郁得嚟又好有層次 🍵
♦️美式咖啡
純樸嘅咖啡,味道偏淡 ☕️
呢間cafe嘅氛圍令人好放鬆,呢間cafe係pet friendly,有供應俾寵物嘅餐點,呢晚都有見到有毛孩過嚟幫襯啊🐶