星期六有野做經過西環就上網search下附近有咩好食,本身諗住試當區人氣小店金祥排骨麵但冇開,就去咗呢間越南小店試試。去到估唔到2點都要排隊入內,不過等大約10分鐘就有位,我諗如果係lunch hour時間應該都要排耐少少,而且等野食都見好多人買外賣。由落單都出菜時間大約10分鐘左右,第一個嘅係香茅豬扒湯河 ($51)。值得一讚嘅係個湯底,有濃濃嘅蘿蔔清湯味,而河粉軟硬適中,勁正! 唯一美中不足嘅係香茅豬扒有少少凍,可能放咗一陣先切,但豬扒鬆軟好食。而另一個叫咗嘅係招牌火車頭($62),亦都係越南特式菜之一。湯底相對香茅豬扒湯河當然有多一陣重重嘅牛味,適合好牛人士選擇。而配料都冇因應價錢偷功減料,仲有一大舊白蘿蔔配送,值得回頭再食。見佢地同廚房溝通都用越南話,價格又唔貴而且味道又好,值得再黎食!

香茅豬扒湯粉

招牌火車頭 (牛丸,牛腩,生牛肉,牛柏葉,扎肉)

2020-12-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
香茅豬扒湯粉
招牌火車頭 (牛丸,牛腩,生牛肉,牛柏葉,扎肉)
  • 招牌火車頭