2022-12-31
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑由法籍大廚主理,餐廳以藍白色為基調🇫🇷配上落地大玻璃,而且仲有個酒窖可以俾你揀酒或者買走🍷食物款式非常多樣又地道,當然唔少得最有特色嘅 crepe ✅Le Marite好新鮮既海鮮拼盤,有虎蝦、螺、蜆同生蠔🦪虎蝦鮮甜彈牙,生蠔肥美帶海水味,螺同蜆爽口鮮甜✅Ravioles Royan非常有法國特色嘅Ravioles配上香濃嘅芝士🧀而且size啱啱好一口,每啖都係滋味✅Beef Bouguignon牛腩燉得非常軟腍入口鬆化,薯蓉軟綿綿,十分幼滑同帶奶香🍼配菜仲有洋蔥、紅蘿蔔。磨菇、椎茸等,令成個口感更加豐富✅Duck Confit油封鴨腿係一道好考功夫嘅菜式,肉質軟嫩好香鴨肉味道,而且一切就離骨🦆再配埋甜中帶點酸嘅橙醬一齊食更開胃同有層次感,旁邊亦配上口感綿滑薯蓉✅Les Voiles De Saint-Tropez✅Crepe La Liegoise呢兩款都係餐廳招牌同經典嘅可麗餅🥞煎餅皮薄而濕潤, 食起嚟煙韌軟綿,帶雞蛋同奶油香🥚旁邊仲配有海鹽牛油焦糖醬、忌廉、烤果仁, 同埋我哋嘅主角雪糕🍨兩款分別配有雲呢拿同朱古力雪糕,雪糕溶化
_____
✅Beef Bouguignon
✅Duck Confit
✅Les Voiles De Saint-Tropez
✅Crepe La Liegoise
呢兩款都係餐廳招牌同經典嘅可麗餅🥞煎餅皮薄而濕潤, 食起嚟煙韌軟綿,帶雞蛋同奶油香🥚旁邊仲配有海鹽牛油焦糖醬、忌廉、烤果仁, 同埋我哋嘅主角雪糕🍨兩款分別配有雲呢拿同朱古力雪糕,雪糕溶化流落餅身一齊食感覺更滋味
✅Kir Breton
好獨特嘅Cocktails,將黑加侖子酒同Apple cider 調配埋一齊🍹會飲到黑加侖子嘅甜味,亦有apple cider 微微果酸,容易入口