今日在西環影完相,好相食啲甜品,路過呢間LIFETASTIC , 記得朋友介紹過俾我,話佢既西瓜蛋糕,於是就走入去食個tea。我和朋友本來想點一個Cake Set For Two ($248),可選擇4件蛋糕,加2杯野飲,但因為我有啲飽,驚4件蛋糕食唔晒,所以結果散叫了2件蛋糕,同2杯野食。1️⃣招牌草莓西瓜蛋糕($68)鎮店之寶的草莓西瓜蛋糕賣相相當靚,口感相當清新,有陣陣花香,再咬會有清甜既西瓜汁,配合軟軟既海棉蛋糕,非常清爽,和特別。招牌草莓西瓜蛋糕一共有 6層: 第1層 - 開心果第2層 - 玫瑰花瓣第3層 - 草莓🍓第4層 - 玫瑰忌廉第5層 - 西瓜🍉第6層 - 杏仁餅底2️⃣斑蘭紫糯米蛋糕($68)斑蘭紫糯米蛋糕一共有5層: 第1層 - 斑蘭第2層 - 椰絲第3層 - 芒果🥭第4層 - 紫糯米第5層 - 杏仁糯米餅底斑蘭紫糯米蛋糕,我覺得好特別,有少少食晒新加坡出名既斑蘭蛋糕。棉棉既蛋糕,淋著獨特斑蘭的清香, 配合紫糯米煙靭,口感非常好,還帶有一點米既香氣,我同朋友都覺得這個比招牌草莓西瓜蛋糕更好味。飲品方面,我們點了3️⃣牛油果奶昔($58) - 這杯有點失望,因為飲落完全没有牛

1️⃣招牌草莓西瓜蛋糕($68)
招牌草莓西瓜蛋糕

第3層 - 草莓🍓
第4層 - 玫瑰忌廉
第5層 - 西瓜🍉
第6層 - 杏仁餅底

2️⃣斑蘭紫糯米蛋糕($68)
草原漫步

斑蘭紫糯米蛋糕一共有5層:
第1層 - 斑蘭
第2層 - 椰絲
第3層 - 芒果🥭
第4層 - 紫糯米
第5層 - 杏仁糯米餅底

飲品方面,我們點了

3️⃣牛油果奶昔($58) - 這杯有點失望,因為飲落完全没有牛油果香味,也没有奶味,簡單點來講,完全無味

4️⃣抺茶鮮奶配特濃咖啡($58) - 相對地這杯咖啡的味著有淡淡既抺茶和咖啡既香味,味道唔錯。

這舖遇有lunch set ,賣相都相當唔錯,下次會再來試佢既咸食。
草原漫步
  • 斑蘭紫糯米蛋糕