✒懶人先睇總結.❀食物:嘢食幾高質🥹,冇乜中伏位!最推介係煙燻三黃雞,smoke味好突出~❀服務:會幫忙分菜同介紹👍❀環境:座位闊落,環境開揚,氣氛比較 casual。❀價錢:4人埋單 $4,670.6 (豐富叫+酒).✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.成日聽人講最中意食中菜,因為最考功夫。今次適逢有新dishes所以來試試呢一間位於181酒店內的餐廳~ 成晚食既都無乜伏位,中意食香口野既我表示滿意!.🎈陳年花雕醉蜆 ($288)呢個係一道冷盤,店内的招牌菜🧐 蜆肉採用紐西蘭花甲,搭配清酒、花雕等各款酒醃製。入口係香而不濃的花雕酒味,花甲爽口掛汁,感覺好似食刺身一樣~.🎈孜然羊肉生菜包 ($188)孜然羊肉比較常於係串燒店見到,呢到就配搭豆角、洋蔥、松子等炒香。相對於平常串燒乾身、孜然味重的味道,呢一道菜的孜然味道沒有常見串燒味道嗆。取而代之的是麻香+辣香+一點孜然的味道!味道係恰到好處的惹味,非常適合做生菜包。.🎈魚湯粉皮炖魚頭 ($888)上臺的時候店員會幫忙分開碗上,一個大鍋份量非常足。魚湯煮至奶白色,入口就有滿滿的魚香味!裏面亦有粉皮、腐

✒懶人先睇總結
❀服務:會幫忙分菜同介紹👍
❀環境:座位闊落,環境開揚,氣氛比較 casual。
❀價錢:4人埋單 $4,670.6 (豐富叫+酒)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈陳年花雕醉蜆 ($288)

🎈孜然羊肉生菜包 ($188)

🎈魚湯粉皮炖魚頭 ($888)

上臺的時候店員會幫忙分開碗上,一個大鍋份量非常足。魚湯煮至奶白色,入口就有滿滿的魚香味!裏面亦有粉皮、腐皮、煎香過的魚肉等。不過我覺得魚湯本來已經超好喝,加上了粉皮好像有點多餘🤣
🎈澳洲龍蝦咖喱 ($998)

口感有點像避風塘,不過不是蒜辣的味道,而係香辣的咖喱味!我最surprise的是一般煎炒類的龍蝦肉質都會比較乾,但呢一道菜咬開香脆的表面後係非常Juicy鮮味的龍蝦肉😍 不得不提的是龍蝦肉加入了薯仔一齊炒,外表香脆的味道超超超好吃!
🎈煙燻三黃雞 ($428)

我當晚的最愛,必點推薦🌟 首先對懶人非常friendly,因為佢係原隻起骨上,所以唔洗𦧲骨~ 雞肉嫩滑就不在話下,不過我最喜歡的是用蘋果木煙燻過後雞肉充滿smoke味,入口超難忘🥺 除了經過煙燻外其他都比較似豉油雞的做法,配搭辣椒醬及薑蔥。
🎈干鮮肉餅煲仔飯 ($298)

呢一款煲仔飯就絕對唔似平時街邊食咁多飯焦,無食到燶既味道,微微焦香感。不過肉餅就非常咸香,當中加入了魚仔、蝦乾等。
🎈自家製臘肉津白 ($168)

津白切成細條,用瓦煲上非常有誠意。加上咸香的臘肉,味道不錯~
🎈鬆糕包西多士 ($68)

鬆糕同西多士都是茶餐廳常見菜色,兩者mix埋一齊都係第一次見,而味道亦出乎意料的好。將鬆糕用西多士手法去整,令到外皮有西多士的酥脆,但裏面有鬆糕鬆軟的空氣感。
除了花生醬外,我更喜歡旁邊配搭的salted caramel butter cream。說實話食左咁多野其實已經好飽,cream真的不是good choice,不過焦糖的味道我真係太喜歡了🥹
🎈Petit fours ($98/位)

四小碟更適合已經飽左既朋友,因為每一件都係細細件非常精緻。四款甜品分別是桂花酒釀雙丸子、紅棗Muffin、花椒伯爵茶蛋糕及焦糖曲奇。我最愛紅棗Muffin,香甜不膩。但最特別的一定是花椒伯爵茶蛋糕,又麻又甜的味道幾特別🧐
🎈Cocktails -
店内的cocktails以金木水火土元素作為分類,甚至有比較特色的皮蛋、辣椒味等。當晚我最愛的一款cocktail是「土」裏面的「生命之花」,味道ok之餘好打卡able!以山楂、藍莓加上蜜糖調配而成,口感比較creamy少少,但味道非常easy drinking🍸
👉 Flower of Life ($150)

👉 Mandarin Sour ($130)

👉 Glamour ($120)

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊