2017-04-20 332 views
次次去西貢食泰國野食西式美國野德國野都食到悶,行過啲出名割客嘅海鮮酒家更加唔會想食,轉角就見到呢間花朝軒京粵菜,就入去試下。我地得兩個人,又眼闊肚窄咩都想試,叫每位上菜嘅套餐就岩岩好。好想飲雲吞雞,所以就叫咗呢個自選特色晚餐。我以為原盅雲呑雞真係原盅上。不過好彩味道搭夠,湯底好濃郁!雲吞蝦肉同豬肉比例剛好,我好怕嗰啲大大粒,跟住隻蝦太大隻搶晒個口感。前菜叫咗蒜泥白肉粉皮 同 北京醬蹄。蒜泥白肉嘅蒜香味足夠,不過豬肉略嫌老左少小。北京醬蹄有少少失望,簡單啲講只係薰蹄加豉油,我以為係類似豬仔肶架。因為無晒長腳蟹,所以叫風沙大虎蝦。好可惜虎蝦冰鮮味太重,仲有少少鮮味... 不過,用佢啲風沙撈飯幾香口嘅。好彩,佢地嘅小菜係好食嘅!葱爆牛肉啲牛肉韌度岩岩好,而且好有牛味。出面有啲係落好多鬆肉粉,淋晒之餘仲無牛味。葱亦炒得好云循,唔會有啲太生太老。紅爆獅子頭係另一款高水準小菜。紅燒醬汁咸中帶甜,獅子頭肉質滑膩。半肥瘦豬肉連醬汁撈飯真係好好味!最後嘅甜品係杏仁豆腐,不過真名應該叫杏汁大菜糕。其實我好怕杏仁陣味,我都食到,可想而知杏仁味幾少。口感係大菜糕嘅爽口。 呢度service 幾好,下層full
呢度service 幾好,下層full 左被編上上層,上層得兩枱客,但侍應都會間唔中上黎斟茶,執枱,睇下我地有無需要。
中菜黎講,花朝軒唔算好有特色,算基本中菜廳水準。但喺西貢缺乏中菜店黎講,都唔錯嘅~
原盅雲呑雞
風沙蝦
葱爆牛肉
紅燒獅子頭
杏仁豆腐
2017-04-17
$300 (Dinner)
葱爆牛肉
紅燒獅子頭