2023-06-07
西貢嘅日式餐廳🍴唔多,我諗嚟諗去只有2間,仲要係同一間餐廳,唔同名嚟。之前食過,價錢貴,食物質素亦不成正比🥲好彩宜家西貢終於有多一間日式🗾餐廳可以選擇啦❗️環境餐廳嘅樓底超高,而且氣氛好chill,好有日式居酒屋🏮嘅味道。喺出面睇,完全唔會知道佢係日本餐廳嚟🤣食物《久留居》提供拉麵🍜為主,另外仲有定食、小食等等。我同朋友就揀咗午市定食(主食+小食+飲品)試吓辛辣豚骨拉麵 $88我覺得佢拉麵嘅味道偏向中式,如果你想食正宗日本嘅拉麵,呢度就可能就未必啱你。不過呢個辛辣味道,整得都好出色,麻麻辣辣🌶️咁,相當惹味,值得一試。蒲燒鰻魚丼 $99如果拉麵唔係你杯茶,不妨可以試吓佢嘅丼飯。呢個鰻魚丼都相當有驚喜⭐️因為$99就有兩大條燒鰻魚,下面嘅蛋🥚仲非常之滑,性價比高。章魚小丸子 + 雞軟骨串呢兩款小食都整得好唔錯,啲醬汁好夠多,正!木村富士山柚子梳打 +$18我哋仲加咗$18叫個柚子梳打,個梳打好正,我哋從來都未飲過🤭佢嘅柚子味超濃,但又唔會過甜,仲有少少柚子嘅苦澀味!假期入嚟西貢嘅朋友,如果唔想食海鮮🦞、西餐,不妨可以嚟《久留居》試吓。
食物
《久留居》提供拉麵🍜為主,另外仲有定食、小食等等。
我同朋友就揀咗午市定食(主食+小食+飲品)試吓
辛辣豚骨拉麵 $88
蒲燒鰻魚丼 $99
章魚小丸子 + 雞軟骨串
呢兩款小食都整得好唔錯,啲醬汁好夠多,正!
木村富士山柚子梳打 +$18