2015-11-15
天氣漸涼,又係時候去郊遊,西貢有山有水有美食,絕對係一個好選擇。西貢有好多美味食肆,Burger Deli絕對係其中之一,佢既homemade漢堡,好有水準!餐廳只有室外座位,而且只有三四張枱,講真,我地四個大人一個小朋友,都幾逼夾,坐得唔算舒服,不過唔緊要,我反而覺得呢度好切合西貢既偽外國氣氛,好似去左外國食漢堡咁呀!餐廳打正旗號係賣漢堡,最正當然係佢既burger,以安格斯牛肉新鮮手打而成,必食!但如果你唔好牛,亦有其他選擇既,好似熱狗、脆蝦堡、雞包、魚柳包等等。我揀左最普通既Classic Beef,加芝士同菠蘿。一啖咬落去,熱辣辣,牛肉鮮嫰多汁,好juicy,夾埋酸酸甜甜既菠蘿,同埋新鮮既洋葱同生菜,感覺好fresh好清新。外層既麵包都經過烤焗,略帶香脆,呢個包,可以攞滿分!食漢堡當然要配薯條,呢度提供既係我鍾意既粗薯條(前),good!我見到餐廳仲有較特別既番薯條(後),就另外叫了一份。番薯條比薯條幼身,甜甜地,脆脆地,送汽水一流!
餐廳只有室外座位,而且只有三四張枱,講真,我地四個大人一個小朋友,都幾逼夾,坐得唔算舒服,不過唔緊要,我反而覺得呢度好切合西貢既偽外國氣氛,好似去左外國食漢堡咁呀! 餐廳打正旗號係賣漢堡,最正當然係佢既burger,以安格斯牛肉新鮮手打而成,必食!但如果你唔好牛,亦有其他選擇既,好似熱狗、脆蝦堡、雞包、魚柳包等等。 我揀左最普通既Classic Beef,加芝士同菠蘿。一啖咬落去,熱辣辣,牛肉鮮嫰多汁,好juicy,夾埋酸酸甜甜既菠蘿,同埋新鮮既洋葱同生菜,感覺好fresh好清新。外層既麵包都經過烤焗,略帶香脆,呢個包,可以攞滿分! 食漢堡當然要配薯條,呢度提供既係我鍾意既粗薯條(前),good!我見到餐廳仲有較特別既番薯條(後),就另外叫了一份。番薯條比薯條幼身,甜甜地,脆脆地,送汽水一流!