今次去到西貢,行過黎卡路旁邊,就試咗間我聽朋友推介嘅海鮮舊字號。第一碟就係香口豉油王海中蝦,啖啖肉嘅蝦仁超彈牙💥,鹹香夠晒勁!緊接佢嘅係炒鵝腸配味菜,味道走中庸,但係炒得啱啱好,唔油膩。咁嘅天氣,少唔免要啲熱辣辣嘅出品,豉椒炒大螺就啱晒!大螺肉厚身嘅感覺,同埋嗰陣黑椒香,正!話說返嗰碟黑椒焗豬手仔,忍唔住食咗三大塊;入口即溶,軟綿綿勁好滋味😋。通菜就簡簡單單,清新解膩。最後,嗰碟炸湯圓🌀,完美緊扣埋晚餐。外面炸到金黃酥脆,咬落去裏面啲流心芝麻餡湧出嚟,我話你知,真係幸福感滿分!口味相撲,食材勁正,唔講得太多專業術語都知道,呢度啲海鮮做到心水準噠。食完啲味道喺咀裏面圍繞,嗰種fresh到不得了嘅感覺,真係食貨嘅小確幸。下次再黎西貢,呢度係我嘅must-go list,整體黎講,食咗咁多回,味道同質素都跌唔落,堅強推薦喇!👍🏻