2021-01-21
🍴芝士拼盤 HK$198朋友係芝士迷,一坐低先叫份芝士拼盤。埃文達芝士味道溫和岩晒我,可以連埋巴馬火腿伴多士,而比爾芝士同羊奶芝士就濃好多,岩我朋友。另外仲有無花果、杏脯、核桃、提子乾,非常豐富。🍴黑松露蟹肉沾醬配吐司 HK$98蟹肉足料鮮甜,秘製沾醬用黑松露同比爾芝士製成,雖然兩種食材本身都係偏濃味,但調配得宜,好和味。🍴粟米濃湯 HK$52本來想飲周打蜆湯,不過賣晒,天氣凍飲碗粟米濃湯都好。粟米湯好大碗,分到四小碗,熱辣辣,香甜濃稠,仲有奶香,絕對唔係罐頭湯可以媲美。🍴極黑和牛多士 HK$108一般非扒房餐廳多數只賣安格斯牛,SRF極黑和牛就較少見,難得呢度有就當然要食下,半熟牛肉夠腍有彈性,夠晒肉味同油香,半溶嘅埃文達芝士比凍食香氣更突出,配埋香甜嘅焦糖洋蔥真係啖啖滋味。🍴Dutch Baby Pancake(抹茶紅豆) HK$62、雪糕 HK$18呢款德式班戟雖然來自美國,但就有別於一般美式班戟,德式班戟較薄身,外圍酥脆,中間鬆軟,口感有少少似泡芙,蛋香同牛油味突出,配埋甘醇微苦嘅抹茶同甜絲絲嘅紅豆非常之夾。只外加左Black Balsam Brownie雪糕,Black Ba
🍴芝士拼盤 HK$198
🍴黑松露蟹肉沾醬配吐司 HK$98
🍴粟米濃湯 HK$52
🍴極黑和牛多士 HK$108
呢款德式班戟雖然來自美國,但就有別於一般美式班戟,德式班戟較薄身,外圍酥脆,中間鬆軟,口感有少少似泡芙,蛋香同牛油味突出,配埋甘醇微苦嘅抹茶同甜絲絲嘅紅豆非常之夾。只外加左Black Balsam Brownie雪糕,Black Balsam係拉脫維亞傳統烈酒,酒精濃度高達45%,甘苦酒香相當突出,夾雜微微朱古力甜味,風味獨特,值得一試再試。
🍴Cappuccino HK$36、Dirty HK$42、Café Mocha HK$44
Dirty真係岩晒一年四季都飲凍野嘅我,天氣凍唔驚好快變暖,咖啡甘醇唔酸,唔錯唔錯。
Café細細間座位唔算多,室外都有少量座位,秋冬坐出面曬下太陽都應該幾舒服,下次會試下。
📍Kachimushi
西貢市場街35號