2020-04-15
【西貢咖啡餅店】『新界篇-西貢區』承上一篇食評,我地去完松記車仔麵食完早餐之後,就準備去買小小傢餐就準備出發。沿途經過一間餅店,見到有條人龍係到排隊。作為頂尖美食家既我地當然唔輸洩,更係去湊下熱鬧睇下排D咩食D咩啦。原來呢間就係西貢整菠蘿包好出名既餅店,咁岩佢既菠蘿包同埋葡撻新鮮出爐,所以我地都唔執輸,即刻整兩個試試先。菠蘿包既價錢係$11,而估唔到既係葡撻竟然係貴過招牌菠蘿包三蚊,價錢係$14,咁就要提高番葡撻既期望啦。先講講個菠蘿包先,岩岩新鮮出爐係超出色,個皮係非常脆同埋熱辣辣。個外表同出面麵包店係有分別,賣相係好吸引,估唔到佢係內外兼備呢下先出色。可惜既係本尊怕肥,所以無試佢既菠蘿油,如果唔係都可以同大家Share下。推介大家入西貢既時候,不妨試下個菠蘿包。再講下個葡撻先,十四蚊一個仲要貴過招牌菠蘿包,更係要有好高既期望啦!!不過通常愈大既期望,換黎既就係大大既失望。個葡撻岩岩出黎都幾新鮮,不過個味道同埋質素比起連鎖炸雞店遜色,價錢亦都比炸雞店貴,CP值真係幾低,等本尊仲有所期望,試試佢那來的自信可以收十四蚊一個葡撻。如果未試過既話,可以試一次既。總括而言,菠蘿包值得食,CP值
『新界篇-西貢區』
總括而言,菠蘿包值得食,CP值都唔錯。而葡撻就見人見智啦。
各位鍊金術士有興趣都可以試下,歡迎PM 交流下。
識食‧你都會係食の鍊金術士
Other Info. :
下單食物包括:
1. 新鮮菠蘿包($11)
2. 葡撻($14)
評分 💯 (5分為滿分)
味道 : 👍👍👍👍 (菠蘿包可以,葡撻唔夠KFC好食)
性價比 : 💲💲💲(菠蘿包CP值還可以,葡撻失望)
環境:🌴🌴🌴 (普通舊式餅店門面,可能人多有D逼)
服務態度:🗿 🗿 (員工禮貌一時時)
敗北地方:菠蘿包可以,葡撻不了。