2014-09-05
今日蘿拔仔同蘿拔妹又再次嘗試挑戰dazzling cafe, 結果…當然係失望而回,收工時間啲籌已經全部派完 /_\所以轉為PLAN B, 睇謝霆鋒的<<一生一世>>! (果然除了鋒哥還是鋒哥啊啊啊啊, 帥死了!)睇戲之前梗係要醫飽個肚仔, 咁先可以靜心睇戲架嘛! 大夏天買完飛唔想出商場就去左樓下既丸龜製面黎醫肚仔喇! 之前聽人講呢度啲烏冬幾好食, 但員工態度一般原來都係真的. 事緣呢度係採取自助式的購買流程, 只要先點想要的烏冬再自選配料到收銀處付費即可. 偏偏咁啱蘿拔仔去既時候負責烏冬的員工去處理別的事情, 咁蘿拔仔只好問一下旁邊的員工, 但"唔該"左幾次都唔應我, 到應既時候語氣都甚為晦氣, 實在需要稍加改善呢! 始終食野都要有良好的心情先會好味架嘛!蘿拔妹叫左明太子溫泉蛋溫冬, 也是蘿拔仔的心水 無謂重覆蘿拔仔就叫左牛肉牛蒡烏冬喇, 另外我地仲添加左天婦羅半熟蛋, 天婦羅竹輪, 仲有芥苿油豆腐壽司, 其實仲有好多炸物想點, 不過咁樣應該已經夠飽了明太子溫泉蛋溫冬十分可口, 蛋攪拌後, 明太子很自然能大量的黏上烏冬上面, 蛋香跟明太子的味道隨之而上
蘿拔妹叫左明太子溫泉蛋溫冬, 也是蘿拔仔的心水 無謂重覆蘿拔仔就叫左牛肉牛蒡烏冬喇, 另外我地仲添加左天婦羅半熟蛋, 天婦羅竹輪, 仲有芥苿油豆腐壽司, 其實仲有好多炸物想點, 不過咁樣應該已經夠飽了 明太子溫泉蛋溫冬十分可口, 蛋攪拌後, 明太子很自然能大量的黏上烏冬上面, 蛋香跟明太子的味道隨之而上, 好味! 芥苿油豆腐 壽司大大件, 帶點日本油特有的酸味, 聞上去芥辣味香郁, 但咬下去又不會太濃烈, 聞其香, 食其味, 卻依然油然自得, 眼水都沒標過呢!XD 牛肉牛蒡烏冬則在製作時澆上牛肉汁作湯底, 而牛肉跟牛蒡相信已熬了好一段時間, 十分入味, 而且近乎入口則溶的感覺! 天婦羅半熟蛋雖然已於保暖間擺了一些時候, 但內在仍然流心不熟!!! 當然如果可以即炸即食就更好啦! 竹輪本身頗為大條, 可切開數段, 味道亦尚且不錯~ 烏冬方面亦很夠水準, 很挺身, 滑嫩及爽口, 沒有一pat pat 軟腍腍的情況!
總括黎講, 食物質素很值得這個價錢, 雖然沒人服侍但坐得舒適已經相當唔錯! BTW, 食完記得將碗碟放回返卻口給員工收拾啊, 別勞煩下一枱或是待員工整理啊!