2021-08-08
呢間cafe位於紅磡海濱南岸樓下,人流唔算好多,加上店舖好大,所以都較容易搵到位以半自助模式運作,自己出去落單,自己揀位,任坐無限時間,店舖以木系為主調,舖頭入面亦放了好多綠色植物,好有日系既感覺,環境好舒適,非常自在玉子沙律三文治厚燒玉子個樣好吸引,但食落唔夠蛋香,丹麥麵包凍左無翻熱,一咬油膩感重,唔酥脆生薑豚肉飯都幾大碗,豚肉亦都鋪滿成碗飯,生薑酸酸甜甜正好解左豚肉既油膩感,味道不錯紫薯Latte轉了燕麥奶,個拉花係完全失敗,明白植物奶沒有油脂是很難打出綿滑既奶泡,真係要一流既打奶技術先可以拉到花,好彩味道搭救,有淡淡既紫薯味,同燕麥奶都幾夾抹茶Latte呢杯用返牛奶,拉花會相對較易,但線條唔對稱,個花都唔靚仲有d歪,味道還可以罷Iced Americano基本上就係espresso 加水,沒有技術可言,反而覺得佢隻咖啡豆幾好飲,咖啡味香濃撇開食物同飲品,呢度環境清幽,真係一個好好坐既地方,咁好既環境真係唔係度度有,希望佢地食物同飲品方面都可以再努力鑽研下,唔好嘥左個咁好既地方
玉子沙律三文治
生薑豚肉飯