2011-09-15 786 views
係附近考完試, 決定同同學一齊去附近個間鳳城晚飯是晚人不多, 有半場吉位, 但上菜奇慢!我地四個人, 點左五個餸包括: 脆皮炸子雞(半隻), 鳳城野雞卷, 順德煎蓮藕餅. 大良炒鮮奶, 椒絲腐乳通菜首先上枱有大良炒鮮奶, 裡面有蟹柳肉, 味道比較咸, 而且唔夠滑所謂的鳳城野雞卷, 咬落有臘肉香, 十分古怪所以我地問侍應, 原來野雞卷內無雞肉, 做法係用豬網油包住火腿去炸咬落除左有臘肉咸香, 仲有油膩, 十分熱氣, 一兩件已經十分賞面聽講炸子雞十分出名, 所以特意一試炸子雞十分香脆, 肉質頗鮮, 而且沒有外邊酒樓般肥膩, 肥油但都唔係十分外間所講咁美味, 但算不錯估唔倒通菜咁大碟, 不時出街食飯, 菜的份量十分小今次有一大碟菜, 十分出奇雖然菜多, 但膺乳不夠平平無奇的藕餅, 只記得咬落好脆, 味道一般, 算不過不失吧記得舊年去順德旅行, 食過不少順德菜, 對順德菜十分欣賞諗住係香港回憶一下順德味道, 簡直大錯!其後, 同朋友分享晚飯體驗, 之後先知道只有太子同北角最好食今次我黎錯了, 下次一定唔會再黎!
係附近考完試, 決定同同學一齊去附近個間鳳城晚飯
是晚人不多, 有半場吉位, 但上菜奇慢!
我地四個人, 點左五個餸
大良炒鮮奶
鳳城野雞卷
所謂的鳳城野雞卷, 咬落有臘肉香, 十分古怪
脆皮炸子雞
聽講炸子雞十分出名, 所以特意一試
但都唔係十分外間所講咁美味, 但算不錯
椒絲腐乳通菜
估唔倒通菜咁大碟, 不時出街食飯, 菜的份量十分小
今次有一大碟菜, 十分出奇
雖然菜多, 但膺乳不夠
順德煎蓮藕餅

記得舊年去順德旅行, 食過不少順德菜, 對順德菜十分欣賞
諗住係香港回憶一下順德味道, 簡直大錯!
今次我黎錯了, 下次一定唔會再黎!

2011-09-14
$160 (Dinner)
椒絲腐乳通菜
脆皮炸子雞