2021-09-08 705 views
上星期幫朋友慶生,我們一行5人(4大1小)。 那晚餐廳都幾多人,我們7點幾去到,已大約8、9成滿。現場有外籍歌手自彈自唱,氣氛都幾熱鬧。在Openrice訂了枱,本有7折offer(正價a la carte menu),用餐時間1.5小時,但到埋單時卻是另一回事。見生蠔有特價優惠,且叫一打送支酒,我們點了一打生蠔(選了3款法國嘅,每款4隻,每隻@$28-38),凱撒沙律,Beef Wellington,海鮮長通粉,薯條。我們大人飲送嘅嗰支酒,另外叫杯凍檸檬茶畀小朋友。生蠔都算新鮮,蠔肉有啲薄,其中一款有蠔味,另外兩款較淡,以標榜是生蠔專門店嚟講,質素一般,可能係要將貨就價。沙律&薯條中規中矩,海鮮長通粉個汁幾好味,海鮮就包括有帶子、青口、蜆&蝦。主角Beef Wellington,肉質夠腍,都有啲牛肉味,但我們四個都略嫌佢咸。食完呢d,見餐廳開始唔多人,餐廳又無催我哋交枱,我們就諗住繼續,所以叫甜品,點咗心太軟&Tiramisu,兩樣都中規中矩。後來,我們叫埋單,侍應給嘅帳單係full price - $1,6xx,我哋話應該有折,侍應問係幾多折,我哋答7折,佢返埋去cashier改單

後來,我們叫埋單,侍應給嘅帳單係full price - $1,6xx,我哋話應該有折,侍應問係幾多折,我哋答7折,佢返埋去cashier改單,然後攞咗張計8折嘅單嚟 - $1,4xx(生蠔已是特價無折,其他items都係正價有折),但無出聲解釋,我哋當然問點解唔係7折,侍應又返去cashier問,之後就有位話事人走埋嚟,話用餐1.5小時才有7折,我們超過咗1.5小時,所以無折🙄😠,佢仲話佢已經畀咗個8折我哋(我哋係咪應該要多謝晒?!)
餐廳又無叫我哋交枱,無提顧客夠鐘,我哋以為經Openrice訂就係有7折,只係餐廳繁忙就會限人客1.5小時交枱,唔知個折扣係同用餐時間掛勾。一般食肆如要認真限時的話都會夠鐘就同客人講。

總括嚟講,食物係港式西餐嘅水平,有折還可以,原價就唔值。服務就唔好太有期望,食完生蠔,上其他熱盤時,我哋要提才有換碟,上甜品又無畀碟,又係要問畀兩隻我哋5個!其實,有啲侍應都盡心招呼,但有啲就“時運高,睇唔到”,又或是比較“生手”/無記性,講完轉頭就無咗件事,所以有無服務就要睇彩數。
Tiramisu & 心太軟
Beef Wellington
凱撒沙律
海鮮長通粉
生蠔
Other Info. : 如用Openrice網上訂座而想享受7折優惠,用餐時記得要自己計時.
2021-09-03
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday