2022-10-26 1088 views
岩岩嘅假期喺六國酒店buffet staycation,酒店內裏新裝修,雖然房細細,又冇乜風景可言,但新裝修真係冇得輸,乾淨企理,又夠光猛,非常舒服。Package包了自助晚餐,主打美食包括凍波士頓龍蝦、鵝肝多士、花膠、特級牛扒、原盅花膠燉湯等,果然係華麗盛宴。酒店餐廳座位都ok舒適嘅,枱面雖然放埋餐具都冇乜位,但好在侍應姐姐好快手,每次食完都即刻執野,服務態度良好。介紹一下有咩食:海南雞、楊洲炒飯、砵酒燴豬軟骨、肉醬意粉等都係我冇食到嘅片皮鵝:薄薄嘅餅皮包住皮脆肉嫰嘅燒鵝,加上青瓜絲京蔥甜醬包住食,味道好,最正係任食燴花膠:有d腥味,不過我覺得都ok,反而個燉湯帶酸味,麻麻地龍蝦:新鮮有膏,肉質爽彈。順帶一提要飲龍蝦湯,creamy順滑,味道適中,龍蝦味香。芝士焗蟹肉:帆立貝殼但真係裝蟹肉,加入西芹,豐富口感之餘亦減少油膩感。清蒸星斑:肉質爽嫰,同中菜味道一樣,充滿香油味,鹹甜亦適中。鵝肝多士:多士香脆,配上鵝肝唔會很油膩,其實我鍾意分開食,鵝肝入口即溶,香油爆出,喜歡食鵝肝嘅朋友一定滿足。燒牛同羊架相比就冇咁特別,但肉質鮮嫰,羊架爭少少羊味,冇乜味道,要靠醬汁調較。反而咖哩羊肉嘅羊

介紹一下有咩食:
海南雞、楊洲炒飯、砵酒燴豬軟骨、肉醬意粉等都係我冇食到嘅

海南雞

燴花膠

龍蝦bbq

海鮮

芝士焗蟹肉

蒸斑

鵝肝多士

燒牛同羊架相比就冇咁特別,但肉質鮮嫰,羊架爭少少羊味,冇乜味道,要靠醬汁調較。反而咖哩羊肉嘅羊就有羊味,但就到個薄餅唔得喇🤣

燒牛肉

甜品方面都多選擇,我諗最吸引係芒果拿破崙,酥皮夠脆又薄,入口一咬即碎,再夾上兩層香滑吉士,好味道。然後焦糖燉蛋嘅焦糖做得好厚身,所以咬落去覺得好脆,係我喜歡嘅質感。最後黎個窩夫,轉身拎埋個雪糕返埋位等老公整雪糕窩夫,窩夫外脆內軟,加埋微暖嘅溫度,再配凍冰冰嘅硬雪糕,味蕾冷熱刺激令人回味。

芒果拿破崙

食飽就返上去訓,第二朝再食過自助早餐,勁chill嘅假期。

自助早餐

海南雞